EXPERȚII spun dacă există pericole în privința federalizării R.Moldova după întâlnirea lui Igor Dodon și Dmitri Kozak la Moscova
-
26 Septembrie 2018 13:38
Președintele Igor Dodon a ajuns la Moscova unde are planificate un șir de întrevederi, inclusiv cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak, reprezentant special al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova. Experții de la Chișinău atenționează, însă, asupra unor pericole ce pot să survină în urma unor înțelegeri dintre Igor Dodon și autoritățile de la Kremlin privind federalizarea Republicii Moldova și menținerea acesteia în sfera de influență a Rusiei.
Întâlnirea lui Igor Dodoncu Dmitri Kozak are loc după o discuție pe care a avut-o cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski la începutul acestei luni. După aceasta, Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu Dmitri Kozak, la Moscova. Ulterior, Igor Dodon vorbea într-un interviu la postul public de televiziune despre un plan de reglementare a conflictului transnistrean, pe care să-l elaboreze împreună cu Krasnoselski, cel mai probabil după alegerile parlamentare din februarie 2019.
Discuțiile dintre Dmitri Kozak și Igor Dodon au în vedere federalizarea Republicii Moldova, menținând-o astfel în sfera de influență a Rusiei, chiar dacă Dodon neagă acest fapt, atenționează analistul politic Anatol Țăranu, fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova.
„Există acest pericol. E vorba de federalizarea Republicii Moldova și de transformarea ei într-o semi-colonie a Rusiei, în condițiile acestei federalizări”, atenționează Anatol Țăranu.
Igor Dodon nu are mandat pentru a lua astfel de decizii importante, precum chestiunea transnistreană, totuși există anumite riscuri, atenționează fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu:
„Un sentiment de alarmă oricum rămâne cu orice asemenea episoade care vădesc intenția continuă a Federației Ruse de a ne forța să acceptăm formule de reglementare care să facă Republica Moldova și mai vulnerabilă decât este”.
Igor Dodon s-a întâlnit cu Dmitri Kozak și la mijlocul lunii iulie, la câteva zile după numirea acestuia în calitate de reprezentant special pentru relația cu R. Moldova. Atunci, cei doi au discutat chestiuni ce țin de politica internă și externă a R. Moldova, relațiile comerciale bilaterale, precum și despre reglementarea conflictului transnistrean.
Vicepremierul rus este autorul așa-numitului „planKozak” din 2003, de soluționare a conflictului transnistrean prin federalizarea R. Moldova și menținerea trupelor ruse pe teritoriul țării.