EXPERȚI: Relația cu UE este într-o fază expectativă, iar mingea este pe terenul R.Moldova
-
19 Martie 2019 13:44
Republica Moldova va putea avea o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană doar dacă la Chișinău se va dori acest lucru, consideră experții, care au analizat declarațiile Consiliului de Afaceri Externe al UE. Potrivit lor, Uniunea Europeană rămâne în expectativă, așteptând formarea unei majorități parlamentare și a unui nou Cabinet de Miniștri.
Uniunea Europeană are în prezent o poziție expectativă, pentru a înțelege dacă mai poate reveni la o relație privilegiată cu Chișinăul, consideră experții, care au analizat declarațiile Consiliului de Afaceri Externe al UE, după o evaluare a situației post electorale din R. Moldova. Fostul consilier prezidențial, Vlad Țurcanu, este de părere că înainte de a relua cooperarea cu Chișinăul, Uniunea Europeană vrea să identifice în R.Moldova un partener de discuție, serios și responsabil.
Mi se pare o atitudine tipic formală, destinată statelor care se încadrează la capitolul ”și altele”. UE probabil așteaptă ca la Chișinău să se identifice un partener de discuție, după dezamăgirea pe care i-a pricinuit-o Partidul Democrat. R.Moldova va simți pe pielea sa ce înseamnă inerția de la Bruxelles. E greu să refaci un parcurs compromis. Dar dincolo de dezinteresul, pe undeva justificat pe care ni-l arată Uniunea Europeană, pentru că are și alte probleme cu mult mai mari, ar trebui să știm că o cooperare mai strânsă cu blocul comunitar depinde în primul rând de noi. Când Uniunea Europeană va avea destule semnale că la Chișinău s-a constituit un nucleu de politicieni serioși și responsabili, atunci poate acest ton formal va fi înlocuit de o atitudine mai caldă, mai constructivă și mai dătătoare de speranțe, susține Vlad Țurcanu.
Și fostul ministru de externe Iulian Groza consideră că relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este într-o fază expectativă și că depinde doar de guvernarea de la Chișinău dacă va fi reluat dialogul oficial cu partenerii europeni.
”Nu ar trebui să ne surprindă această poziție a UE, care într-un fel așteaptă numirea unui nou Guvern care și-ar reconfirma eventual atașamentul față de angajamentele pe care și le-a asumat R.Moldova în Acordul de Asociere și să reconfirme o voință politică necesară pentru a rezolva toate acele probleme legate de funcționarea instituțiilor democratice, de justiție. Și în acest sens trebuie să înțelegem că mingea este pe terenul R. Moldova(...) Până atunci totul depinde de R. Moldova, dacă UE va adopta o decizie de reluare a unui dialog oficial axat pe sprijinul în realizarea Acordului de Asociere, în oferirea suportului necesar. Până nu se va clarifica situația pe intern, nu ne putem aștepta la un alt mesaj din partea Uniunii Europene”, a menționat Iulian Groza.
După discuțiile din Comisia Afaceri Externe, unde miniștri de externe din blocul comunitar, au discutat situația post-electorală din R. Moldova, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că va monitoriza cu vigilență situația statului de drept, felul în care va fi implementat Acordul de Asociere și felul în care va fi format Guvernul.