EXPERȚI, despre soarta moțiunii de cenzură: Există mai multe interese divergente în interiorul opoziției, dar și o doză de reticență pentru unirea într-un singur front
-
15 Iulie 2020 13:14
Soarta proiectului moțiunii de cenzură împotriva guvernului Chicu, propus ieri de deputații Platformei DA, rămâne în continuare incertă. Deși unele partide de opoziție dar și deputați independenți s-au declarat gata să semneze documentul, alții încă nu au luat o decizie finală. Analiștii politici explică acest fapt cu existența mai multor interese divergente în interiorul opoziției, inclusiv privind demiterea actualului Guvern.
În mare parte, soarta moțiunii de cenzură depinde de semnăturile deputaților din Partidul Acțiune și Solidaritate, care au anunțat că vor lua o decizie la finalul săptămânii, susține comentatorul politic Veaceslav Berbeca. Totodată el a menționat că în cazul în care moțiunea va fi totuși semnată, mai este nevoie de cel puțin 51 de voturi pentru ca aceasta să fie votată în plenul Parlamentului.
„Obstacolul principal este atitudinea ezitantă a partidului condus de Maia Sandu, pentru că dacă cei de la PAS nu semnează această moțiune, atunci înseamnă că stau deoparte și nu vor participa la procesul de demitere a Guvernului Chicu și întregul proces nu va avea o finalitate. Partidele care se află acum în opoziție au 49 de voturi, deci ca moțiune să fie dezbătută dar și votat mai este nevoie de încă două voturi”.
În acest proces, foarte multe lucruri depind de operativitatea opoziției, în interiorul căreia există însă divergențe, observă analistul politic, Anatol Țăranu.
„Există o cvasi-unanimitate ca acest guvern trebuie să fie demis, dar perioada și maniera în care trebuie să se producă acest lucru continuă să provoace discuții și acest lucru oferă șanse de supraviețuire Guvernului Chicu. Opoziția este eterogenă în plan ideologic și alegerile prezidențiale impun o anumită doză de reticență în privința posibilității unirii acestei opoziții într-un singur front. Este vorba despre interesele personale ale Maiei Sandu, care deocamdată nu riscă să pună la bătaie reputația sa în perspectiva unei alianțe cu acea parte a opoziției care este catalogată ca opoziție oligarhică și acest lucru stânjenește crearea unei opoziții unite.”
Până acum, documentul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu a fost semnat de Platforma Demnitate și Adevăr, după care și deputatul neafiliat Octavia Țîcu și-a pus și el semnătura. Cei 14 deputați din grupul PRO Moldova au anunțat că vor semna și vota fără nicio ezitare moțiunea împotriva actualului Executiv.
Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că va lua o decizie în acest sens abia la sfârșitul săptămânii, când se va întruni Consiliul Național Politic al formațiunii.