Experți, despre dezbaterea dintre Sandu și Stoianoglo: „Cei doi candidați au viziuni foarte diferite despre influența Kremlinului, reforma justiției și planul economic de dezvoltare a țării”

  • 22 Octombrie 13:52
Experți, despre dezbaterea dintre Sandu și Stoianoglo: „Cei doi candidați au viziuni foarte diferite despre influența Kremlinului, reforma justiției și planul economic de dezvoltare a țării”

Cei doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, care se vor confrunta în turul doi de scrutin, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, au viziuni foarte diferite privind reforma justiției, planul economic de dezvoltare a țării, influența Kremlinului asupra Republicii Moldova și în priința altor teme de interes major, care ar putea fi abordate la dezbaterile electorale, comentează experții Andrei Curăraru și Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău.

Expertul WatchDog în politici publice și securitate, Andrei Curăraru, consideră că Maia Sandu ar putea veni, la o dezbatere cu contracandidatul său Alexandr Stoianoglo, cu mesaje legate de parcursul european și de planul de creștere economică anunțat de șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

De asemenea, expertul crede că vor fi aduse multe acuzații legate de coruperea politică și de influența Federației Ruse asupra lui Stoianoglo, care este susținut de socialiști.

La rândul său, fostul procuror-șef ar putea continua victimizarea și să invoce „pretinsa dictatură și cenzură media”, mai crede Andrei Curăraru.

„După mine, punctul de dezbatere, unul dintre cele mai importante, va fi reforma justiției. Cei doi candidați au viziuni absolut diferite asupra acesteia. Maia Sandu spune că ea ar trebui continuată și realizată în termeni utili, domnul Stoianoglo spune că nu și că trebuie să triumfeze statul de drept. Respectiv, la suprafață vor fi atât linii narative legate de dezinformare și influența Federației Ruse, dar și anumite aspecte în special legate de reforma justiției și planul economic de dezvoltare a țării”, a spus Andrei Curăraru.

De asemenea, expertul susține că, înainte de primul tur, „numărul excesiv de candidați, inclusiv populiști, care pretindeau că pot implementa reforme care ar cere modificarea constituției și anumite fonduri, nu permiteau desfășurarea unei dezbateri de calitate”. În acest context, „cei care sunt mai bine clasați evită să se pună pe picior de egalitate cu cei care sunt outsideri sau au foarte puține șanse de a se clasa sus în preferințele electoratului”, drept tactică politică, „pentru a nu coborî la nivelul lor destul de jos de cultură politică”.

Analistul politic Nicolae Negru este de părere că viziunile politice foarte diferite ale celor doi candidați ar putea duce la o anulare a multor întâlniri și dezbateri.

„Acum s-a schimbat situația, sunt doi pretendenți. Maia Sandu probabil are anumite informații și niște întrebări către Stoianoglo și vrea ca aceste întrebări să le audă și cetățenii. Probabil și Stoianoglo are anumite întrebări către Maia Sandu. Dar asta nu garantează că vor fi mai multe întâlniri sau dezbateri, s-ar putea ca de la prima dezbatere să se supere unul sau altul și să le anuleze pe celelalte”, a spus Nicolae Negru într-o intervenție pentru Radio Chișinău. 

Amintim că Maia Sandu, care s-a clasat pe primul loc la alegerile prezidențiale cu peste 42 la sută din sufragii, l-a invitat la dezbateri pe Alexandr Stoianoglo, care a ocupat locul doi în primul tur cu circa 26 la sută din voturi. Acesta a precizat că acceptă oferta candidatei PAS, însă, a pus condiția ca dezbaterea să aibă loc pe o platformă neutră.  

Citiți șiAdrian Băluțel vine cu precizări despre organizarea dezbaterii dintre Sandu și Stoianoglo

Menționăm că Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo nu au participat la dezbateri în campania electorală pentru primul tur de scrutin care s-a desfășurat pe 20 octombrie.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,54 m/s
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
11
Arhivă Radio Chișinău