Experți: Președintele este obligat doar să consulte fracțiunile la desemnarea premierului

  • 30 Decembrie 2015 07:11
Experți: Președintele este obligat doar să consulte fracțiunile la desemnarea premierului

Șeful statului este obligat să consulte toate partidele parlamentare pentru desemnarea candidatului pentru funcția de premier, dar nu poate fi obligat să desemneze candidatura înaintată de către o majoritate parlamentară, dacă există suspiciuni de corupție în privința candidatului.Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Moldova în…

Șeful statului este obligat să consulte toate partidele parlamentare pentru desemnarea candidatului pentru funcția de premier, dar nu poate fi obligat să desemneze candidatura înaintată de către o majoritate parlamentară, dacă există suspiciuni de corupție în privința candidatului.

Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1” , transmite IPN.

Alexandru Arseni, doctor în drept, susține că șeful statului poate să se opună unei anumite candidaturi la funcția de premier. „Șeful statului este obligat să consulte toate partidele parlamentare și să numească candidatul ales de către Parlament, dacă constată că acesta este o persoană integră. Dacă șeful statul are anumite bănuieli față de candidat, nu poate fi obligat să-l desemneze. Există Hotărârea Curții Constituționale din 2013, care nu permite desemnarea unui candidat pentru funcția de premier, dacă în privința acestuia există suspiciuni de corupție. În baza  acestei hotărâri nu a mai putut fi desemnat pentru funcția de premier Vlad Filat. Dar hotărârile CC nu se referă la anumite persoane. Președintele nu riscă nimic, dacă nu accepta candidatul desemnat de premier. Riscă Parlamentul, care trebuie dizolvat, dacă nu votează din a doua încercare candidatul desemnat de președinte ”, a argumentat expertul.

O poziție similară are doctorul în drept Nicolae Osmochescu, fost judecător al CC. „Constituția obligă șeful statului să consulte partidele parlamentare, dar nu și să accepte candidatura pentru funcția de premier. Președintele trebuie să aibă poziția sa și ultima decizie trebuie să aparțină președintelui”, a spus Osmochescu.

CC a respins marți sesizarea a 14 deputați, care au părăsit săptămâna trecută PCRM, în care se contesta legitimitatea Decretului prezidențial privind desemnarea lui Ion Sturza candidat pentru funcția de premier. Potrivit Hotărârii CC, „în cazul constituirii unei  majorități  parlamentare absolute, președintele Republicii Moldova desemnează candidatul susținut de această majoritate. Majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu indicarea deputaților care o constituie și notificarea oficială în adresa președintelui Republicii Moldova, cu specificarea disponibilității de a susține o anumită candidatură pentru funcția de prim-ministru”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău