Expert | Republica Moldova ar trebui să rămână la actualul sistem electoral

  • 23 Mai 2017 15:18
Expert | Republica Moldova ar trebui să rămână la actualul sistem electoral

Republica Moldova ar trebui să rămână la actualul sistem electoral pe liste de partid, dar să ia în considerație posibilitatea trecerii la liste de partid deschise și la mai multe circumscripții electorale regionale, plurinominale, este una din principalele recomandări ale studiului „proiectarea sistemului electoral în Republica Moldova”, elaborat de doi experți străini și care a fot prezentat astăzi într-o conferință internațională. 

Autorii, care au studiat potențialul impact al introducerii votului uninominal sau al sistemului mixt, atenționează că acestea, în special uninominalul comportă riscuri serioase pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Cel mai mare risc ține de reprezentativitate, adică există posibilitatea ca un partid care se bucură de încrederea a 20-25 la sută a populației să obțină o majoritate absolută în Parlament.

În acest context, autorii recomandă menținerea actualului sistem pe liste de partid, dar să le fie oferită posibilitatea alegătorilor să decidă ordinea în liste. Totodată, experții recomandă trecerea de la o singură circumscripție națională la mai multe circumscripții electorale plurinominale.  O listă deschisă ar oferi alegătorilor mai multă putere de a influența cine ajunge în Parlament și ar reduce puterea conducătorilor de partid, susține expertul din România, Adrian Sorescu.

Potrivit experților, actualul sistem este mai favorabil și pentru organizarea alegerilor peste hotare.

Raportul a fost elaborat la comanda organizației Promo-Lex. În condițiile Republicii Moldova nu este prioritară modificarea sistemului electoral, ci înlăturarea lacunelor legislative identificate la scrutinele electorale anterioare, a menționat directorul instituției, Ion Manole.

Amintim că modificarea sistemului electoral a provocat dispute în societate în ultimele luni. Recent Parlamentul a aprobat un proiect al Partidului Democrat care prevede trecerea la sistemul uninominal și o inițiativă a socialiștilor privind sistemul mixt în care jumătate din  deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar cealaltă parte în circumscripții uninominale. Cele două proiecte au fost comasate, fiind luat ca bază cel al socialiștilor. Votul din Parlament a provocat proteste stradale și dezbateri în Parlamentul European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău