EXPERT: Cu un Guvern izolat internațional și incapacitate totală să atragă mai multe surse de finanțare din exterior, R.Moldova va continua să resimtă efectele crizei economice

  • 01 Iunie 2020 13:48
EXPERT: Cu un Guvern izolat internațional și incapacitate totală să atragă mai multe surse de finanțare din exterior, R.Moldova va continua să resimtă efectele crizei economice

Veniturile la buget au crescut după ce autoritățile au eliminat unele restricții asupra activității economice, dar sunt departe de revenirea totală, a declarat în această dimineață premierul Ion Chicu, după întrevederea cu șeful statului și președintele Parlamentului. Experții susțin însă că Republica Moldova va continua să resimtă efectele crizei economice și critică Guvernul pentru că nu a reușit să atragă mai multe surse de finanțare din exterior.

După o scădere bruscă a veniturilor în luna aprilie, situația a început să se îmbunătățească în a doua jumătate a lunii mai, când au fost eliminate unele restricții pentru activitatea economică, a declarat premierul Ion Chicu.

El a anunțat că autoritățile caută în continuare sprijin financiar extern, precizând că, Guvernul a convenit cu Uniunea Europeană condiționalitățile pentru a primi creditul în valoare de 100 de milioane de euro pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, Ion Chicu susține că Executivul nu renunță nici la creditul rusesc și a reluat atacurile la adresa celor s-au pronunțat împotriva unor prevederi din proiectul Acordului, din care cauză acesta a fost declarat neconstituțional.

În schimb, șeful Cabinetului de Miniștri nu a spus nimic despre tranșele rămase din asistența macrofinanciară din partea UE, pentru care autoritățile trebuie să mai îndeplinească anumite condiții.

Veniturile la buget vor fi și în continuare mai mici decât anul trecut, în primul rând din cauza consumului redus, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. În același timp, el critică guvernul pentru că nu a reușit să atragă mai multe granturi în condițiile actuale de criză.

„Vom avea o îmbunătățire a situației, dar oricum, cred că luna mai, vom fi nevoiți să constatăm că incasările lasă de dorit. Cel mai grav este că, granturi în luna aprilie avem doar în valoare de 68 de milioane de lei, ceea ce este extrem de puțin, e ca și nimic - cu un guvern izolat internațional și cu o incapacitate totală de a avea relații normale cu partenerii externi.”

Amintim că în conformitate cu ultimele prognoze ale Fondului Monetar Internațional, economia Republicii Moldova se va contracta cu 3% în acest an din cauza crizei provocate de pandemie. Autoritățile nu exclud un scenariu și mai sumbru. Anterior, Ion Chicu a declarat că deficitul bugetar ar putea depăși 20 de miliarde de lei în acest an, de aproximativ 3 ori mai mult decât cel prognozat în buget.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău