Europa Liberă/ Vitalie Ciobanu: „Cum să împaci R. Moldova ca stat cu idealul Unirii?” (Revista presei)

  • 22 Aprilie 2021 09:29
Europa Liberă/ Vitalie Ciobanu: „Cum să împaci R. Moldova ca stat cu idealul Unirii?” (Revista presei)

Revista presei din 22 aprilie 2021

DW publică un interviu în exclusivitate cu președinta Curții Constituționale din Republica Moldova, Domnica Manole, care afirmă că se simte în pericol și explică de ce a solicitat pază de stat, după avizul din 15 aprilie al Curții privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Domnica Manole a declarat că, drept urmare a actelor pronunțate în ultima perioadă de CC, practic după fiecare din acestea, mai multe persoane au lansat atacuri virulente și au făcut presiuni asupra CC. „Simt o stare de pericol și nesiguranță, atât în plan personal, cât și profesional, inclusiv în ceea ce ține de activitatea mea care urmează. (…) În seara zilei de 15 aprilie, aproximativ la ora 21.35, Serviciul Unic „112” a înregistrat o alertă cu bombă în sediul Curții Constituționale. La fața locului s-au deplasat serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, care, după efectuarea verificărilor, nu au depistat substanțe sau obiecte explozive. (…) Pe data de 15 aprilie curent, am observat persoane suspecte în preajma domiciliului meu, pe care le-am mai observat anterior și care nu locuiesc acolo. De asemenea, pe 16 aprilie, am fost șicanată în trafic de câteva ori, lucru care nu mi s-a mai întâmplat în trecut. În aceeași ordine de idei, vă informez că mi s-au mai întâmplat unele lucruri care mi s-au părut stranii, dar despre care nu pot să vă vorbesc acum”, a spus Domnica Manole.

Dodon o acuză pe Sandu că i-a oferit pază de stat președintei CC drept „răsplată pentru dizolvarea Parlamentului”, titrează Cotidianul. „Este o decizie ciudată, nici un președinte al CC în diferite perioade și mai complicate nu a avut pază de stat. Pare a fi o răsplată a Maiei Sandu pentru Domnica Manole, după ce a fost luată o decizie în favoarea președintelui”, a declarat Dodon la NTV Moldova.

La același post de televiziune apropiat socialiștilor, Igor Dodon a propus organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate în aceeași zi. Igor Dodon a venit cu un astfel de scenariu, deși inițial a nu a recunoscut decizia Curții Constituționale (CC) privind dizolvarea Parlamentului și organizarea scrutinului anticipat. „Dacă președinta Maia Sandu este încrezătoare de sprijinul cetățenilor, atunci, ar trebui să demisioneze pentru a dovedi că are voturi”, a spus socialistul, citat de TV8.

La TVR Moldova, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a subliniat că alegerile parlamentare anticipate sunt iminente, subliniind că instituirea stării de urgență nu a fost altceva decât încercarea de a amâna termenul de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate. Iar deputatul Partidului 

Socialiștilor, Grigore Novac, a declarat că alegerile parlamentare anticipate ar trebui petrecute în condițiile când va fi vaccinată 2/3 din populația R. Moldova, pentru a reduce riscul contaminărilor cu COVID-19. În replică, Sergiu Litvinenco i-a acuzat pe socialiști și pe Igor Dodon că „nu își doresc alegeri parlamentare anticipate, pentru că se tem să meargă la popor. Ei au mințit poporul, poporul i-a pedepsit la prezidențiale și acum se tem să meargă la popor, pe de altă parte vor să își continue schemele corupționale”. „Trebuie să discuți cu Parlamentul și să faci un scenariu clar când și cum mergi către anticipate”, i-a răspuns Grigore Novac. „Ne vom trezi în situația că Guvernul nu poate face nimic, Parlamentul este dizolvat și cei de PAS și Maia Sandu devin ostatecii propriei prostii și incopetențe, nu poți merge într-un punct fără de a ști clar pașii”, a mai spus deputatul socialist.

Cum să împaci Republica Moldova ca stat cu idealul Unirii?” – întreabă și încearcă să răspundă scriitorul Vitalie Ciobanu, într-o analiză pentru Europa Liberă. El pornește de la alocuțiunea președintei Maia Sandu la APCE, care ar fi a contrariat o seamă de unioniști radicali. „Ei i-au ironizat referințele „obsesive” la corupție și îi reproșează formulări ezitante în chestiunea identitară, sintagmele „politic corecte”, când ar trebui să taie nodul gordian, să spună tranșant că „moldovenii sunt români și punctum”. (…) Insistența Maiei Sandu pe respectarea drepturilor omului și pe combaterea corupției, pe modernizare și democratizare, încercarea de a căuta puncte care unește atât de confuza și dezbinata societate din Republica Moldova servește în egală măsură interesul național, ca și afirmarea identității românești și europene a acestui stat”, le răspunde autorul unioniștilor revoltați. El subliniază că „obiectivul principal este câștigarea alegerilor parlamentare anticipate de către formațiunile proeuropene, alegeri care să aducă o bună reprezentare a partidelor unioniste (acestea reclamă, în mod justificat, creșterea opțiunilor proromânești în sondaje). Abia sprijinindu-te pe o majoritate solidă în legislativ și animat de o reală voință politică, problemele fundamentale ale Republicii Moldova, legate de limba română, identitatea națională, relațiile interetnice, „neutralitate” etc., pot fi rezolvate corect. Dacă nu ai puterea legislativă și executivă, rămâi cu sloganurile – frumoase, corecte, „durute”, îndreptățite istoric –, dar fără șansa materializării lor, așa cum se întâmplă la noi în ultimii 30 de ani”, punctează Vitalie Ciobanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău