EURONEWS | Despre limba română vs. limba „moldovenească”: „You say mulțumesc, they say mulțumesc...” (Revista presei)

  • 31 Ianuarie 2020 09:45
EURONEWS | Despre limba română vs. limba „moldovenească”: „You say mulțumesc, they say mulțumesc...” (Revista presei)

Declarația Academiei Române referitoare la limba română este reflectată în presa națională, dar și în cea internațională. Euronews titrează: ”Moldova este avertizată să nu mai numească limba română, ”moldovenească”, și prezintă articolul pe Facebook pe un ton glumeț – ”You say mulțumesc, they say mulțumesc...”.

Declarația Academiei Române vine după ce președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit în favoarea limbii moldovenești în timpul unui discurs la Consiliul Europei de la Strasbourg, iar relațiile dintre România și Moldova au fost încordate de noile guverne din ambele state, notează Euronews, care îl citează pe analistul Dionis Cenușă. El subliniază că: „Problema lingvistică își are rădăcinile din vremurile sovietice, când sovieticii au creat o identitate artificială moldovenească diferită de cea română”. Radu Magdin, analist politic regional, a declarat că intervenția Academiei Române a fost „binevenită”. „Deși Republica Moldova este un stat separat, nu există nicio îndoială că limba vorbită de majoritatea moldovenilor este româna”, a precizat acesta.

”Promovarea ideii de limbă moldovenească este o manipulare ideologică pe care comunitatea internațională nu o va accepta niciodată”, titrează Adevărul. Publicația citează din declarația Academiei Române: „Noțiunea de „limbă moldovenească“, dincolo de inexistența realității pe care tinde să o denumească, intră în contradicție cu întreaga istorie culturală a regiunilor răsăritene ale spațiului locuit de români și amenință să excludă din zestrea spirituală a ramurii răsăritene a poporului român pe cei mai mari scriitori ai săi, care s-au considerat invariabil români și care au scris exclusiv în limba română”.

Cotidianul se referă într-un editorial la investigațiile anevoioase pe tema finanțării PSRM și declarațiile lui Andrei Năstase și Renato Usatîi, care ”se jură că Dodon le-a mărturisit cum încasa săptămânal câte un milion de lei de la Plahotniuc și cu toate astea o astfel de dezvăluire este aproape trecută cu vederea, fiind tratată precum ceva neieșit din comun. (…) A fost foarte dezamăgitoare, a câta oară, și reacția procurorului general Alexandr Stoianoglo, care le-a spus nonșalant jurnaliștilor că el așteaptă „documente”. (…) Dacă am fi trăit într-o societate cât de cât normală, o astfel de poveste șocantă s-ar fi terminat sau cu urmărire penală pentru Igor Dodon și demisie/demitere, sau cu procese împotriva lui Usatîi și Năstase pentru calomnie, cu dispariția celor doi din politică”, subliniază autorul.

Discursul președintelui la APCE arată o profundă ipocrizie”, consideră activistul civic Valeriu Pașa, expert al comunității WatchDog.md, într-un interviu pentru Europa Liberă. Iar vicepreședintele Partidului Unității Naționale (PUN), Dorin Dușciac, subliniază,  de asemenea la Europa Liberă, că  „Igor Dodon pleacă de câteva zeci de ori pe an la Moscova și încă n-a fost niciodată într-o vizită oficială la București”. ”Este rezultatul politicii pe care a dus-o Igor Dodon de-a lungul timpului și partidul său. De altfel, Igor Dodon nu a primit invitații oficiale pentru a vizita niciun stat din cadrul Uniunii Europene. Unde, în ce stat a mers Igor Dodon cu o vizită oficială? Un selfie sau o fotografie făcută la o recepție sau pe culoarele unei instituții europene sau internaționale nu echivalează cu o vizită oficială de stat”, a remarcat politicianul.

Președinta PAS, Maia Sandu, a opinat la ProTV ChișinăuExecutivul condus de Ion Chicu estte ”un guvern incolor, care nu contează, pentru că este pus la dispoziția lui Dodon în totalitate. Dacă te uiți la miniștrii din acest cabinet sunt oameni pierduți în timp și în spațiu după ce declarații fac și în afară de discursuri populiste, nu am văzut nimic. De asemenea, fostul premier a mai supus că nu și-a înaintat candidatura la Hîncești, deoarece a considerat că pentru moment nu este cel mai bun candidat. La întrebarea de ce Olesea Stamate și nu Grigore Cobzac este candidatul PAS, Maia Sandu a vorbit despre un conflict între președintele organizației de la Hîncesti si Cobzac.

După Brexit, statutul cetățenilor Republicii Moldova care trăiesc în Marea Britanie nu se va schimba, scrie Moldova.org. În schimb, cei cu cetățenie română sau cetățenia altui stat membru UE vor trebui să treacă printr-un proces simplu birocratic ce le va permite să-și continue șederea în Marea Britanie. De asemenea, sunt în derulare consultările pe marginea unui acord dintre Marea Britanie și Republica Moldova, asemănător Acordului de Asociere semnat între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Aceste schimbări au fost anunțate de Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău