Erdogan îi cheamă pe turci să schimbe valuta, pentru a opri devalorizarea lirei turcești

  • 27 Mai 2018 11:11
Erdogan îi cheamă pe turci să schimbe valuta, pentru a opri devalorizarea lirei turcești

Președintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă cetățenilor turci să-și schimbe valuta în lire turcești, pentru a ajuta moneda națională ce s-a depreciat puternic în ultimele săptămâni, transmite AFP.

„Frații mei, aceia dintre voi care au euro sau dolari sub pernă, să-și investească banii în liră”, a cerut Erdogan în timpul unui miting desfășurat în orașul Erzurum, în perspectiva alegerilor legislative și prezidențiale din 24 iunie.

Solicitarea sa survine după o depreciere puternică a lirei turcești, care în numai o lună s-a devalorizat cu peste 16%, în contextul neliniștilor manifestate pe piețe ca urmare a politicii intervenționiste a președintelui Erdogan.

Lira turcească, ce se schimba la sfârșitul săptămânii cu 4,7 unități pentru un dolar american, se schimba miercuri cu 4,92 unități pentru un dolar, dar a revenit apoi ușor după ce Banca Centrală a crescut rata directoare a dobânzii.

Economiștii cereau de o luna creșterea acestei dobânzi directoare, dar Erdogan s-a opus ferm, el susținând, dimpotrivă, o reducere a ei pentru a tempera inflația ajunsă la două cifre.

Guvernul de la Ankara pune devalorizarea lirei turcești pe seama unui 'complot' pus la cale de puteri străine care doresc să slăbească Turcia.

„Auzi, sectorule financiar: Dacă apelați la astfel de jocuri, manipulări împotriva investitorilor și întreprinderilor noastre, să știți că veți plăti scump!”, a mai spus Erdogan în intervenția sa de sâmbătă.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău