După o discuție cu Ambasadorul UE, Guvernul amână proiectul privind decriminalizarea unor infracțiuni economice

  • 13 Decembrie 2017 17:08
După o discuție cu Ambasadorul UE, Guvernul amână proiectul privind decriminalizarea unor infracțiuni economice

Guvernul amână examinarea proiectului de lege privind decriminalizarea unor infracțiuni economice, criticat de societatea civilă, după o discuție a premierului Pavel Filip cu Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

Proiectul a fost propus spre examinare pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului, de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a menționat că acesta are scopul de reduce abuzurile și presiunile organelor de drept față de mediul de afaceri.

Premierul Pavel Filip a cerut, însă, amânarea examinării proiectului cu o săptămână, deoarece a fost criticat de reprezentanți ai societății civile, despre care a spus că ar avea scopul de a induce în eroare opinia publică.

„Eu astăzi am avut o discuție și cu domnul Michalko, ambasadorul Uniunii Europene. Sunt exprimate mai multe îngrijorări în acest sens. Pentru mine nu este clar, pentru că este o reformă mult așteptată, solicitată de fiecare dată când am avut întâlniri cu mediul de afaceri. Eu sunt sigur că este o inducere în eroare și cu referire asupra acestui proiect de lege, pentru că personal l-am trecut și în lung și în lat și nu am văzut unde pot fi provocate aceste îngrijorări”, a declarat Pavel Filip.

Mai multe organizații non-guvernamentale au semnalat că acest proiect de lege ar submina lupta anticorupție și investigarea fraudelor economice comise anterior și ar interzice arestarea persoanelor acuzate de infracțiuni economice. Experții atrag atenția că sunt schimbate substanțial competențele organelor de control de aplicare a sancțiunilor. Totodată, se propune absolvirea de răspundere penală pentru comiterea unor infracțiuni economice, dacă o persoană recuperează prejudiciul și plătește o amendă la stat.

Și Centrul Național Anticorupție a dat aviz negativ proiectului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău