Dreptul la indemnizație în cazul decesului unuia dintre soți care a primit pensie mai puțin de cinci ani. Ce prevede proiectul regulamentului (Bizlaw)

  • 27 Decembrie 2019 12:15
Dreptul la indemnizație în cazul decesului unuia dintre soți care a primit pensie mai puțin de cinci ani. Ce prevede proiectul regulamentului (Bizlaw)

În cazul decesului unui soț, care a primit pensie mai puțin de cinci ani, soțul supraviețuitor va putea solicita o indemnizație. Autoritățile au prezentat pentru consultări publice proiectul Regulamentului cu privire la stabilirea și plata indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți.

Documentul prevede că dreptul la indemnizație în cazul decesului unuia dintre soți se acordă soțului supraviețuitor, cu domiciliul în Republica Moldova, în cazul decesului soțului, care a beneficiat de pensie pentru limită de vârstă mai puțin de cinci ani după stabilirea dreptului la pensie, conform Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii.

Indemnizația în cazul decesului unuia dintre soți se acordă soțului supraviețuitor la întrunirea următoarelor condiții:

  • la data decesului, soțul decedat a beneficiat de pensie pentru limită de vârstă mai puțin de cinci ani după stabilirea pensiei;
  • soțul supraviețuitor, indiferent de vârstă, a avut cel puțin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată;
  • indemnizația în cazul decesului unuia dintre soți a fost solicitată în termen de trei ani de la data decesului.

Indemnizația în cazul decesului unuia dintre soți se acordă indiferent dacă soțul supraviețuitor este sau nu beneficiar de pensii în sistemul public de pensii.

În cazul în care soțul supraviețuitor optează pentru stabilirea indemnizației, în perioada de plată a acesteia, nu are dreptul la stabilirea și plata pensiei de urmaș în condițiile Legii privind sistemul public de pensii.

Indemnizația se acordă începând cu luna următoare celei în care a survenit decesul, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 30 de zile din data decesului.

În cazul în care a fost depășit termenul de depunere a cererii, indemnizația se acordă de la data prezentării ultimului act necesar.

Cererea pentru stabilirea indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți se depune personal, de către soțul supraviețuitor, cu prezentarea documentelor confirmative, la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu, unde se înregistrează în mod obligatoriu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:2,1 m/s
Thu
13
Fri
15
Sat
14
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău