Dosarul țăranilor, cu greutate la CEDO (Adevărul)

  • 27 Noiembrie 2013 11:05
Dosarul țăranilor, cu greutate la CEDO (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 27 NOIEMBRIE

Adevărul scrie că în preajma summitului de la Vilnius, care va avea în perioada 28-29 noiembrie, președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy,  semnează un articol comun în care vorbesc despre importanța Parteneriatul Estic, ca instrument prin care UE își apropie țările din vecinătatea estică. Cei doi oficiali subliniază progresele realizate de Republica Moldova și Georgia, care vor parafa vineri acordurile de asociere, și reiterează faptul că rămâne valabilă oferta pentru Ucraina de a semna acordul la Vilnius.

Doi din trei români vor unirea Republicii Moldova cu România. Potrivit unei cercetări realizate la comanda ziarului „Adevărul“, 61% din respondenți ar fi de acord cu unirea Republicii Moldova cu România, iar 25,1% sunt convinși că, în viitor, cele două țări vor alcătui un singur stat.

Dosarul țăranilor, cu greutate la CEDO, titrează Adevărul care se referă la cei 1.651 de agricultori din raionul Dubăsari, care s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului că au fost împiedicați de autoritățile separatiste să-și lucreze pământurile. „Ca și în cazul școlilor cu predare în limba română din Transnistria, care au câștigat anul trecut la CEDO, ne așteptăm la o decizie istorică“, a declarat juristul Ion Manole de la Promo Lex. Țăranii păgubiți speră că CEDO le va face dreptate. Unul dintre proprietari povestește în Adevărul că unii țărani au reușit să ajungă la loturi mituind așa-zișii ofițeri de la posturi. Ca să meargă «legal», administrația de la Tiraspol i-a obligat să semneze niște acte prin care să recunoască că terenurile le aparțin separatiștilor.

Economia regiunii transnistrene, PE BUTUCI, titrează Ziarul Național. Situația economică a regiunii transnistrene este una precară, iar acceptarea implementării de către autoritățile din stânga Nistrului a prevederilor Acordului de Asociere cu UE reprezintă singura soluție viabilă pentru a rezolva problemele cu care se confruntă agenții economici, se arată într-o analiză a Centrului Analitic „Expert-Grup”. Autorii susțin că că ponderea exporturilor regiunii orientate spre UE, în primele trei trimestre, constituie 53%, iar cea a exporturilor în CSI – 47%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău