Dosarul „7 aprilie”: Replici între deputații PLDM și PD

  • 21 Mai 2015 17:44
Dosarul „7 aprilie”: Replici între deputații PLDM și PD

Dosarul „7 aprilie” a devenit joi, 21 mai, subiect de ceartă între deputații democrați și cei liberal-democrați în ședința plenară a Parlamentului.

Aceștia nu s-au putut înțelege în privința modificării unor prevederi ale codului penal declarate nule de către Curtea Constituțională. Este vorba de prevederile unei legi din aprilie anul trecut ce anula termenul de prescripție pentru persoanele care au săvârșit abuz de putere, abuz de serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie. Proiectul nu a acumulat numărul necesar de voturi după ce liberal-democrații, liberalii și socialiștii s-au abținut.

Proiectul de modificare a Codului Penal, care era văzut ca o acțiune procedurală tehnică după decizia Curții Constituționale, a stârnit replici între deputații liberal-democrați și cei democrați.

Potrivit președintelui fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleț, absolvirea de pedeapsă a celor care au bătut și torturat cetățenii pe 7 aprilie ar fi o nedreptate, astfel încălcându-se normele de stat de drept și echitate socială.

„Rămânem în convingerea că ar fi o nedreptate ca să nu fie prelungit termenul de prescripție pentru cei ce se fac vinovați de crime produse în timpul protestelor din  7 aprilie. Noi nu vom participa la vot. Decizia Curții Constituționale și așa produce efecte. Cei care s-au făcut vinovați de evenimentele din 7 aprilie se pot considera liberi de răspundere”, a declarat Valeriu Streleț.

În replică, președintele de onoare a Partidului Democrat Dumitru Diacov, a precizat că proiectul presupune modificări  de natură tehnică, iar deputații sunt obligați să se conformeze deciziei Curții Constituționale.

„Proiectul vine de la Ministerul Justiției. Noi ne conformăm unei situații concrete. Este decizia Curții Constituționale. Se creează o situație foarte neclară juridică. Eu înțeleg principialitatea, dar trebui de discutat și de votat”, a precizat Dumitru Diacov.

Amintim că, în aprilie 2014, Parlamentul a aprobat un proiect de lege, înaintat de câțiva deputați PLDM, care presupunea ca „dosarul 7 aprilie” să fie fără termen de prescripție. Inițiativa legislativă a fost susținută atunci de 54 de deputați, inclusiv de deputații PL.

Ulterior, examinând o sesizare a deputaților comuniști, Curtea Constituțională a decis că eliminarea termenului de prescripție în dosarul „7 aprilie” este neconstituțională. De notat că până în prezent doar cinci persoane au fost condamnate în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009. Printre acestea se numără fostul Ministru de Interne, Gheorghe Papuc și fostul polițist Ion Perju. Ambii au dispărut la scurt timp după pronunțarea sentințelor de condamnare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău