DOSAR TRANSNISTREAN | Ștefan Urîtu: Nicio palmă de pământ nu poate fi cedată sub niciun pretext (AUDIO partea a 3-a)

  • 03 Decembrie 2022 15:56
0%
00:00:00
00:00:00

Ștefan Urîtu, fondatorul Comitetului pentru apărarea drepturilor omului din Transnistria/ Comitetul Helsinki, profesor la Universitatea din Tiraspol, activist al Frontului popular în anii de renaștere națională, deținut în închisoare în 1992 de regimul de la Tiraspol, își amintește într-o serie de emisiuni, de cele mai importante momente de la sfârșitul anilor 80, începutul anilor 90, la Tiraspol, cum a fost reținut grupul Ilașcu și consideră că oamenii de dincolo de Nistru își doresc reîntregirea R. Moldova.

Acest teritoriu este ocupat de Rusia, iar dosarul Ilașcu, care este unul fundamental pentru problema transnistreană arată acest lucru, a subliniat Ștefan Urîtu.

Este un dosar fundamental pentru problema transnistreană, dar și pentru Osetia ar putea să fie, Abhazia, regiunile din Georgia ocupate de Rusia, pentru ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, ar putea în mare măsură să se conducă de aceleași principii. Atunci judecătorii din completul de judecată de la CEDO au vizitat chiar Moldova, au făcut audieri aici, pentru că erau foarte mulți martori audiați. Ei s-au deplasat aici, în clădirea OSCE au fost audierile, am dat atunci mărturii și știu că au fost foarte alarmați cei din stânga Nistrului. Oamenii care au stat în cameră cu băieții noștri și au dat mărturii despre ceea ce au văzut, că l-au bătut, că a venit însângerat, cu ochiul vânăt, cu mâna frântă, sau altele, aceștia au fost prinși și izolați, chiar închiși. Dosarul Ilașcu arată că acesta a fost teritoriu ocupat, în primul rând. Și în al doilea rând că grupul Ilașcu a fost judecat de un complet de judecată ilegal”, spune  Ștefan Urîtu.

În opinia lui Ștefan Urîtu, autoritățile de la Chișinău trebuie să acționeze mai hotărât în raport cu regimul de la Tiraspol, în contextul actual.

Trebuie și noi să facem ceva, adică să nu așteptăm că ucrainenii o să ne apere de ruși, iar europenii o să ne dea democrație, valori de care n-am dispus până acum. Trebuie să facem și noi ceva. Noi nu am făcut ceea ce ar fi trebuit să facem. Eu așteptam ca în momentul în care ucrainenii au spus că sunt gata să închidă hotarele cu regiunea transnistreană și să pună vamă și control comun cu autoritățile constituționale ale R. Moldova, eu așteptam că vor fi luate măsuri foarte drastice și prinși acei bandiți care împiedică populația și din partea dreapta și din partea stângă a Nistrului să comunice. Sunt adeptul integrității R. Moldova, consider că nicio palmă de pământ nu poate fi cedată sub niciun pretext… Sunt școlile, cele opt școli care învață oficial în limba română și se subordonează Chișinăului, dar eu cunosc multe localități sin stânga Nistrului, în care oamenii, copii învață acasă, clandestin, pentru ca să poată să-și continue studiile aici, în R. Moldova, sau poate chiar în România, ei sunt prin raionul Grigoriopol, prin raionul Dubăsari, sunt foarte mulți. Ei se tem, riscă, dar o fac… În 2006 am făcut niște monitorizări ale așa-numitelor alegeri locale din stânga Nistrului, am  intrat chiar în secțiile de votare și i-am întrebat dacă ar fi din partea Chișinăului candidați i-ați vota? Au spus: „Sigur, noi votăm doar pentru că trebuie cineva să conducă satul. Dacă Chișinăul nu ne propune nimic, noi facem ce ne propune Tiraspolul, dar noi demult așteptăm…”. Iată așa o spuneau în comisie, „noi așteptăm ca Chișinăul să facă ceva, să trăim ca o țară”.  Eu sunt convins că oamenii de acolo vor accepta. Doar că în Tiraspol și Râbnița sunt militari pensionați, colonei, cam 42 de mii de oameni, care au făcut serviciul militar, relativi tineri, că ies la pensie la 45 de ani, iată aceștia fac coloana a 5-a”, a spuys Ștefan Urîtu.

Puteți urmări prima parte și partea a doua a emisiunii Dosar transnistrean care îl are invitat pe Ștefan Urîtu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău