DOSAR TRANSNISTREAN | Ștefan Urîtu: A fost un plan cinic al Rusiei și, din păcate, noi am fost prea slabi (AUDIO partea a 2-a)

  • 16 Octombrie 2022 18:58
0%
00:00:00
00:00:00

Data de 2 martie 1992, când a fost declanșat războiul de la Nistru, nu este una întâmplătoare, fiind ziua când R. Moldova era recunoscută ca stat independent de Organizația Națiunilor Unite, remarcă Ștefan Urîtu, fondatorul Comitetului pentru apărarea drepturilor omului din Transnistria/ Comitetul Helsinki, profesor la Universitatea din Tiraspol, activist al Frontului popular în anii de renaștere națională, deținut în închisoare în 1992 de regimul de la Tiraspol.

El consideră că autoritățile de la Chișinău trebuiau să fie mai decise în combaterea separatismului în R. Moldova.

Cei care au pornit războiul gândeau că astfel R. Moldova nu va fi primită în rândul Națiunilor Unite. Lucru acesta chiar l-a spus un așa-numit președintei al republicii găgăuze autoproclamate atunci, un careva Topal, care spunea că e foarte bine că s-a început acest război la 2 martie, pentru că ori Moldova nu va fi acceptată în ONU, ori Tiraspolul va pune control pe toată Transnistria și va hărțui Moldova așa încât să nu poată face nici un pas fără voia Moscovei. Era un plan cinic al Rusiei și, din păcate, noi am fost prea slabi. Lucrurile acestea de atunci îmi erau clare. Dacă ar fi fost mai îndrăznețe autoritățile de la Chișinău, acolo nu era timp de pierdut, trebuia de operat pur și simplu… Acum este un oarecare Ghirkin în Donbass, care face declarații, cunoscut FSB-ist, el recunoștea că veneau aici practic cu mâinile goale și doar făceau declarații, grozăvindu-se… Dar, din păcate, Chișinăul trebuia să fie mai activ, să știe ce vrea, să nu se teamă. Evident, conducerea care era atunci știa foarte bine ce înseamnă regimul sovietic și se temea, crezând că acel regim e puternic, așa cum credeau până nu demult că armata rusă este a doua armată din lume. Fiind acolo, în vâltoarea aceea, am înțeles cât de fragil și cât de slab e slab este statul. Statul este, de fapt, oamenii care sunt la conducere și dacă oamenii sunt fricoși, statul nu reprezintă nimic, e foarte ușor să-l manipulezi și să-l răstorni”, spune Ștefan Urîtu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău