Diplomații ruși au fost privați de accesul gratuit pe plajele de lângă New York

  • 16 Iunie 2017 17:33
Diplomații ruși au fost privați de accesul gratuit pe plajele de lângă New York

Primăria orașului Oyster Bay de pe insula Long Island, din statul New York, a anulat eliberarea a peste 100 de bilete pentru acces gratuit pe plaje pentru diplomați ruși care lucrează la sediul ONU din New York, și familiile lor, potrivit AP.

Aceste bilete gratuite pentru acces pe plajă erau  acordate diplomaților ruși în mod excepțional încă de pe vremea existenței URSS.

Oyster Bay, la est de New York, are o populație de aproximativ 300.000 de locuitori. În oras se afla una dintre cele două baze de odihna pentru diplomați din Long Island –   vila Elmcroft, aflata pe o proprietate de 5,67 hectare, care include 27 de camere, 11 bai, un teren de tenis, grădini și un teren de fotbal.

Anterior, proprietatea a aparținut fostului guvernator al statului New York, Nathan Miller.

Guvernul sovietic a cumpărat-o în 1954.

Proprietatea (foto) a fost folosita ca centru de spionaj, la fel ca și cea din statul Maryland, aflata într-o locație pitorească pe malul Golfului Chesapeake, la aproximativ 100 km de Washington. Administratia Obama a emis un decret în decembrie 2016, prin care închide accesul la cele doua proprietati, ca răspuns la atacul hackerilor ruși în timpul alegerilor prezidențiale din SUA.

Când, în această primăvară, Primaria a primit de la Ambasada Rusa o cerere pentru 116 de bilete pentru acces gratuit la plaje, inspectorul-șef al Oyster Bay, republicanul Jozef Saladino a refuzat.

„Decizia noastră nu are nimic de-a face cu cea a guvernului federal“, – a spus Saladino. El a explicat ca la baza deciziei a fost principiul echității: „Dacă locuitorii noștri trebuie să plătească și ei, de asemenea, trebuie să plateasca“.

Locuitorii orasului achită pentru accesul la plaje 20 $ pe zi, sau pot cumpăra un abonament de 60 $ pe lună. Pentru vizitatori, intrarea la plaja costa $ 50-60 pe zi. Unele plaje sunt deschise pentru nerezidenți doar vara, în timpul week-end-urilor.

Reamintim că, în ziua în care administrația Obama a închis accesul la cele două propritetati din New York și Maryland, ea a decis și expulzarea de la Washington și San Francisco a 35 de diplomați ruși.

„Aceste acțiuni au fost luate ca răspuns la campania de hărțuire a diplomaților americani și acțiunile diplomaților ruși, pe care le consideram ca fiind în afara practicilor diplomatice“, – a explicat atunci Casa Albă.

Totodată, președintele de atunci, Barack Obama, a explicat că, în ultimul an, diplomații SUA de la Moscova au fost supuși unor hărțuiri inacceptabile de către serviciile de securitate ruse și poliție.

Sursa: Pagina de Rusia

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău