Podul.ro: „Alianța Coronavirus” sau cum în Republica Moldova o coaliție politică este supranumită după virusul ucigaș” (Revista presei)
-
18 Martie 2020 09:26
Revista presei din 18 martie 2020
Ziarul de Gardă publică un interviu cu medicul Ludmila Furtună, care a muncit zece ani în sistemul de sănătate din Italia, iar cu trei ani în urmă, a revenit în R. Moldova. Ea spune că este în permanentă legătură cu foștii ei colegi din Italia și a povestit despre cum luptă aceștia împotriva coronaviruslui. ”După două săptămâni, ei deja aveau protocol bine stabilit – tipul de pacienți, simptome, tratament. (…) Chiar recent am vorbit cu unii din colegii din Italia și mi-au zis: „nu repetați greșelile noastre”. Ei, inițial, s-au uitat lejer la situație și plătesc dur acum. Sper ca poporul să înțeleagă mesajul meu, mai ales că R. Moldova nu e la nivelul sistemului sanitar din Italia. Invit pe toți să stea acasă. Plus, igienizarea e foarte importantă”.
”Îmi doresc ca românii de pe o parte și alta a Prutului să beneficieze de asistență medicală oriunde în lume”, declară medicul ieșean Tudor Ciuhodaru, la TVR Moldova. El a precizat că în acest moment lucrurile sunt destul de complicate în fața unui virus care se răspândește rapid și nu ține cont de frontiere și a apreciat măsurile luate de autoritățile Republicii Moldova pentru oprirea răspândirii coronavirusului. „Toate regulile trebuie respectate, sunt recomandări foarte clare ale Organizației Mondiale a Sănătății”, a spus medicul.
”La spitalul Toma Ciorbă nu mai sunt locuri!”. Informația a fost confirmată pentru Cotidianul de către ofițera de presă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat. De ieri, pacienții suspecți că au contractat coronavirusul sunt internați deja și la Spitalul Ministerului Sănătății (fostul Spital al Feroviarilor – n.r.). „Sunt multe adresări și așa cum a fost stabilit, imediat ce Spitalul Toma Ciorba își suplinește locurile, trecem la alt spital strategic stabilit”, a precizat ofițera de presă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat.
Adevărul relatează că premierul Ion Chicu a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să achite serviciile comunale prin intermediul internetului, pentru a evita contactul fizic și îmbulzeala care s-ar putea forma la bănci și la oficiile poștale. În caz că persoanele nu dispun de un cont bancar sau nu știu cum să folosească platforma online, acestea sunt îndemnate să stea acasă, decât să formeze cozi la punctele poștale. ”Nu va fi nicio penalitate, nicio sancțiune. Abțineți-vă de a veni și a achita”, a declarat Ion Chicu.
Despre starea de urgență decretată de Parlament scrie Europa Liberă. ”Mai mulți deputați din opoziție i-au reproșat guvernului că nu au anunțat starea de urgență încă săptămâna trecută, tălmăcind tergiversarea ca un răgaz necesar pentru remanierea guvernamentală de luni și desfășurarea alegerilor parlamentare din circumscripția Hâncești cu șanse maxime pentru candidatul socialist. (…) Deputații partidelor de opoziție, PAS și PPDA, i-au mai reproșat guvernului resetat de proaspăta majoritate parlamentară PSRM-PD că nu a anexat la decizia privind instituirea stării de urgență un plan de acțiuni concrete. (…) Extinderea perioade de stare de urgență până la 60 de zile, premierul a justificat-o prin îngrijorările că pandemia din Europa se poate agrava. Dar s-a angajat să ceară ridicarea stării de urgență înainte de expirarea celor două luni, dacă se va produce o ameliorare”, mai notează Europa Liberă.
„Alianța Coronavirus” sau cum în Republica Moldova o coaliție politică este supranumită după virusul ucigaș”, scrie vicepreședintele Partidului Unității Naționale, Vlad Țurcanu, pentru publicația din România, Podul.ro. ”În plină criză epidemiologică, Republica Moldova a trecut în viteză printr-o remaniere guvernamentală, ca urmare a oficializării relației politice dintre socialiștii lui Igor Dodon și Partidul Democrat. (…) Noua coaliție a căpătat repede, mai întâi în mediul online, porecla de „Alianța Coronavirus”. Asta nu doar pentru că intervine într-o perioadă în care virusul ucigaș face victime peste tot în lume, ci și din cauza modului în care gruparea lui Dodon a speculat această criză umanitară. A devenit clar că Parlamentul său a amânat din rațiuni politice instituirea în Republica Moldova a stării de urgență, care se impunea încă de săptămâna trecută din cauza pericolului de extindere a coronavirusului. Într-o perioadă critică, când viața multor oameni este în joc, socialiștii s-au arătat preocupați în primul rând de finalizarea negocierilor cu PD și de obținerea unui mandat de deputat în circumscripția uninominală Hâncești, unde au avut loc duminică alegeri parlamentare anticipate”, subliniază Vlad Țurcanu.