DESCOPERIRE. Plasture împotriva sforăitului
-
06 Mai 2016 11:20
Sforăitul cronic poate fi un coșmar pentru somnul partenerului, așa că o echipă de cercetători a realizat un plasture autocolant care se plasează pe gura persoanei care respiră zgomotos, scrie Agerpres.
Faptul că 45% dintre americani sforăie ocazional și 25% în mod regulat arată că ronhopatia este mai frecventă decât s-ar putea crede. Partenerii persoanelor care sforăie recurg de obicei la tehnici speciale ca să poată adormi. Printre ele, atenționarea partenerului pentru ca acesta să își schimbe poziția, muzică sau somnifere.
Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital din Boston au descoperit o soluție miraculoasă, conform revistei Femme Actuelle. Este vorba de un plasture de unică folosință, cu un orificiu în mijloc, care se așează pe gura celui care sforăie.
Sforăitul este de fapt o tulburare de respirație provocată de subțierea coloanei de aer care întâmpină obstacole (limbă prea voluminoasă, mușchii laringelui prea relaxați, strat de grăsime prea gros între mușchi și mucoasa gâtului). La originea relaxării musculare poate fi și aerul rece care ajunge în fundul gâtului când se respiră pe gură. Ideea plasturelui este ca cel care sforăie să respire pe nas, făcând mai dificilă respirația pe gură.
Testat în laborator, plasturele antisforăit a dat rezultate foarte bune. Unii își pun totuși întrebări legate de consecințele asupra celor care le vor purta, precum respirație restrânsă și posibilele mici treziri pe care le-ar putea provoca obturarea gurii.