Deschide.md | Candidații lui Șor sunt campioni la datorii (Revista presei)

  • 16 Ianuarie 2019 09:25
Deschide.md | Candidații lui Șor sunt campioni la datorii (Revista presei)

Revista presei - 16 ianuarie 2019.

Ziarul de Gardă publică decizia luată de CtEDO în cazul protestului artistic organizat de Mătăsaru în fața Procuraturii Generale, acum câțiva ani. În 2013 de ziua profesională a procuraturii, Anatol Mătăsaru a organizat un protest pentru a atrage atenția publică la corupție și controlul exercitat de politicieni asupra Procuraturii Generale. El a instalat două sculpturi masive de lemn pe scările procuraturii. Una reprezenta un penis cu imaginea unui politician de rang înalt. El  fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Instanțele naționale au constatat că sculpturile prezentate în loc public sunt obscene și asemuirea oficialilor publici cu organele genitale au depășit limitele criticii acceptabile. Pe de altă parte, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat în unanimitate violarea Articolul 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, instanțele judecătorești depășind ceea ce ar fi însemnat o restricție „necesară” a libertății de exprimare a reclamantului, scrie ZDG.

Cotidianul.md revine la subiectului polițistului care a refuzat să vorbească în limba rusă. „La noi devii erou național dacă vorbești cu un găgăuz în română”, titrează publicația, comentând că, în loc să se vorbească de concertele de milioane ale lui Șor, de două zile internetul vuiește că un polițist de patrulare care, fiind în misiune de serviciu, a vorbit în limba română, cu un șofer din Vulcănești, care știa doar rusa. Găgăuzii vor ca cetățenii Republicii Moldova să le respecte autonomia, regulamentul și „legile” lor, dar ei consideră că pot să ignore legislația națională”, denunță autorul.

Potrivit portalului Deschide.md, „candidații lui Shor sunt campioni la datorii. Analizând declarațiile de avere ale primilor 12 de pe listă, publicația observă că unul din doi candidați este plin de datorii, cap de listă fiind Ilan Shor. Primarul scrie în declarația sa de avere că în 2015 a luat un credit în valoare de 18 milioane de lei. În 2016 s-a mai îndatorat cu încă 16 milioane lei și aproape 350 000 euro. 2017 nu s-a lăsat fără datorii pentru condamnatul Shor, împrumutând alte 16 milioane de lei. Iar în anul în care și-a aflat sentința s-a mai îndatorat cu 20 de milioane – în total: 77 de milioane de lei”, relevă portalul Deschide.md.

Tribuna îl citează pe comentatorul politic Petru Bogatu, care comentează începutul perioadei electorale, observând că de data aceasta partidele mici nu se înghesuie să intre în campania electorală. Potrivit lui Bogatu, privind lucrurile prin prisma noului sistem electoral, vom asista la o reducere a numărului de partide care vor intra în Parlament. Tabloul alegerilor parlamentare din februarie, va fi altfel decât în alegerile anterioare”, a conchis Petru Bogatu, făcând referire la noul sistem electoral.

Alt analist politic, Ion Tăbârță, observă că „Dacă înainte era o dispută electorală între partide, pe programe, ideologii, acum mai degrabă se discută mai mult despre persoane decât despre partide la general”.

„Campania se va începe oficial pe data de 24 ianuarie, dar, pornind de la modul în care sunt interpretate prevederile Codului Electoral, candidații de mult desfășoară acțiuni cu impact electoral: organizează concerte, fac acte de binefacere. De parcă alegătorii vor avea amnezie în ziua alegerilor și nu vor ține minte cine le-a organizat concerte și le-a făcut cadouri”, comentează pentru Tribuna și expertul în alegeri Igor Boțan. Din punctul său de vedere, este ignorat  art. 181 prim din Codul Penal ce vizează coruperea alegătorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău