Deschide/Vitalie Vovc | „Ce mai trebuie să facă Gazpromul pentru ca noi să renunțăm definitiv la orice relație cu ei?” (Revista presei)

  • 23 Ianuarie 2022 12:17
Deschide/Vitalie Vovc | „Ce mai trebuie să facă Gazpromul pentru ca noi să renunțăm definitiv la orice relație cu ei?” (Revista presei)

Revista presei - 23 ianuarie 2022.

„Ce mai trebuie să facă Gazpromul pentru ca noi să renunțăm definitiv la orice relație cu ei? Se întreabă Vitalie Vovc într-un comentariu pentru Deschide.md, după ce din nou Gazprom a amenințat că închide robinetul dacă MoldovaGaz (care e același Gazprom) nu achită până pe 20 ianuarie prețul pentru gazele din... ianuarie! De 30 de ani se tot vorbește despre securitate energetică și interconectări de tot felul. Degeaba! Ni s-au dat și bani pentru asta, dar nimic nu s-a făcut, comentează autorul. În acest context el face o paranteză istorică: terminalul de la Giurgiulești trebuia, în primul rând, să fie o poartă pentru importul de hidrocarburi din lumea largă. În realitate a devenit un terminal pentru exportul produselor agricole monopolizate de niște afaceriști dubioși... Exemple mai sunt, poate chiar și mai strigătoare la cer... Dar asta nu-i tot, scrie autorul: Gazprom, care este MoldovaGaz, a cerut de la ANRE să mărească din nou factura pentru gaze, căci Gazprom, care este Gazprom, iarăși a mărit prețul pentru gazele livrate Moldovei. Autorul amintește că activele MoldovaGaz, care este astăzi Gazprom, au fost constituite inclusiv din banii cetățenilor RîMî, care au finanțat la greu rețeaua de distribuire a gazelor naturale. Vă mai aduceți aminte de miile de lei adunate de la oameni pentru ca să le „tragă gaz”? Ar fi fost firesc ca acei care constituie capitalul unei întreprinderi să fi primit o cotă-parte, acțiuni spre exemplu. Nu, n-au primit nimic. În schimb, Gazprom a primit ulterior pachetul majoritar al MoldovaGaz. Pe gratis. „În contul datoriilor”.

Ziarul Național revine la cazul Constantin Botnari, alias „borsetka”: Între „problemele” cu legea de la Chișinău și firma afiliată familiei care recrutează personal în Marea Britanie – titrează publicația.  La Chișinău, Constantin Botnari, poreclit „borsetka”, fost secretar general al Partidului Democrat, este anunțat în căutare și anchetat într-un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și instigarea la falsificarea actelor publice. În același timp, la Londra, o companie afiliată familiei acestuia recrutează personal pentru deschiderea unui local într-un cartier select din capitala Angliei. Firma a fost înregistrată în noiembrie 2019, la scurt timp după ce Constantin Botnari a plecat, fără restricții, cu toată familia din R. Moldova. Constantin Botnari a ajuns să fie cercetat penal la doi ani și jumătate după ce PDM-ul prietenului său din copilărie (Vladimir Plahotniuc) a plecat de la guvernare, deși, în perioada în care PDM gestiona guvernarea, Botnari a fost ținta unui șir de acuzații cu iz penal. Multe dintre acuzațiile aduse lui Botnari au vizat negocierile acestuia cu mai mulți primari din R. Moldova pentru trecerea acestora la PDM. Dacă negocierile eșuau, primarii se alegeau, la scurt timp, cu dosare penale, amintește Ziarul de Gardă. Oficial, lui Constantin Botnari și familiei sale le-a mers bine, chiar și după ce PDM-ul lui Plahotniuc a pierdut puterea. Împreună cu familia, Botnari a plecat, în iunie 2019, în Marea Britanie, acolo unde copiii săi au studiat anterior, pe banii lui Plahotniuc. Încet, familia Botnari și-a vândut cele mai importante proprietăți de la Chișinău și a inițiat afaceri în capitala Angliei.

Anticorupție.md scrie despre divirgențele între Uniunea Avocaților și Procuratura Anticorupție: De ce nu a admis conducerea UAM să se facă percheziție în biroul avocatei, suspecată că a luat mită de 10 mii de euro. Consiliul Uniunii Avocaților (UAM) a refuzat să dea curs solicitării de a efectua percheziție în biroul unei avocate, suspecată că a luat mită de 10 mii de euro, pentru că procurorii anticorupție nu au argumentat necesitatea și nu au oferit detalii despre infracțiunea imputată. Pe de altă parte, conducerea Procuraturii Anticorupție susține că s-a condus de practica folosită până acum în cazul investigării judecătorilor. Portalul Anticorupție.md a publicat o știre, cu referință la surse din Procuratură și Centrul Național Anticorupție (CNA), că o avocată din Baroul Avornic și Partenerii, bănuită că a luat mită de 10.000 de euro, ar fi reușit să scape pentru că ar fi fost prevenită de un membru al Consiliului UAM. Ulterior, s-a vehiculat că banii ar aparține fondului special al CNA pentru organizarea flagrantelor, iar apărătoarea și-ar fi procurat cu ei un automobil. Aceasta este singura solicitare depusă de procurori la Consiliul UAM în privința unui avocat, după intrarea în vigoare a alineatului 2 al articolului 52 din Legea cu privire la Avocatură, votată de Parlamentul precedent la 14 iunie 2021.

Autoritățile „FEUDEI” Orhei riscă să fie SANCȚIONATE, după ce au decis să lase școlile deschise și să nu interzică nunțile, botezurile și alte evenimente private. „Decizii CTESP Orhei sunt nule și reprezintă un ABUZ”, titrează Ziarul National. Deciziile aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, prin care au permis desfășurarea mai multor activități în următoarele două săptămâni, inclusiv activitatea instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor, sunt ilegale. Precizarea a fost făcută de Guvernul R. Moldova. Deciziile luate pe 21 ianuarie curent de către Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei contravin celor aprobate la nivel de republică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău