Declarația ministrului Apărării naște controverse (Revista presei)

  • 09 Iunie 2016 09:31
Declarația ministrului Apărării naște controverse (Revista presei)

Revista presei din 9 iunie 2016

În Ziarul de Gardă puteți vedea astăzi cum arată TOATE casele judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție. Unele de milioane, altele mai modeste, remarcă publicația care subliniazăînsă că toate arată un trend. Magistrații CSJ preferă să trăiască la sol. Ziarul de Gardă mai publică astăzi detalii despre  procurorii care au fost judecați și pe numele cărora există sentințe definitive ale instanțelor de judecată în ultimii trei ani și jumătate, de ce Inspectoratul General al Poliției a refuzat să ne ofere CV-ul și declarația de avere a unui șef de direcție, dar și ce se întâmplă în dosarul penal deschis după ce o bunică și-a ucis cei doi nepoți.

Declarația ministrului Apărării, Anatol Șalaru, cu privire la siguranța spațiului aerian al Republicii Moldova naște controverse, scrie Adevărul. Ministrul a declarat, într-o replică dacă unui deputat, în cadrul Comisiei parlamentare de apărare și securitate, că spațiul aerian al Republicii Moldova ar trebui să fie protejat de România și de Ucraina.  Contactat de „Adevărul“, Anatol Șalaru a explicat motivele pentru care a făcut controversata declarație, subliniind că spațiul aerian moldovenesc ar putea fi în mod real protejat de avioane românești sau ucrainene, însă în cadrul unei misiuni de poliție aeriană.Potrivit  ministrului, pentru realizarea unei astfel de misiuni, este nevoie de o decizie politică. Adevărul observă că Șalaru nu pare a fi deranjat nici de criticile comuniștilor și ale socialiștilor la adresa sa, afirmând că a fost criticat de entități politice plătite de Kremlin încă din anii ‘80. Dar preferă să discute cu șefii acestor entități, direct la Moscova.

Soldații ruși vor să plece din Moldova, titrează Timpul. 70 la sută dintre militarii Grupului Operativ al Trupelor Ruse, dislocat în stânga Nistrului, au cerut Moscovei permisiunea de a părăsi regiunea secesionistă, susține publicația. Prezența pe teritoriul Republicii Moldova a devenit o povară pentru militarii ruși, dau de înțeles sursele noastre din cadrul Comisiei Unificate de Control. În urma conflictului ruso-ucrainean, aceștia s-au trezit izolați în stânga Nistrului, fără a mai avea posibilitatea să plece acasă, deoarecere reîntoarcerea lor în republica fantomă a devenit imposibilă. Din aceste considerente, susțin sursele ziarului Timpul, 70 la sută dintre soldații Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) au solicitat Ministerului Apărării de la Moscova să fie transferați la unități militare de pe teritoriul Federației Ruse.

Ziarul Național publică un foto reportaj cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la Podul de Flori, când peste un million  de români au trecut Prutul. Ziarul amintește că  „Podul de Flori” este denumirea a două acțiuni ce s-au derulat pe malurile râului Prut la începutul anilor ’90 ai secolului al XX-lea. Cu această ocazie, pentru prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial, frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte. În mod simbolic, la aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri.  Acțiunea  a avut loc pe 6 mai 1990, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13:00 și 19:00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără pașaport și viză, la eveniment participând aproximativ 1.200.000 de oameni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău