Decizii favorabile la Curtea de Apel Chișinău pentru trei magistrați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită, în aceeași zi (Revista presei)
-
28 Martie 2023 10:14
„Decizii favorabile la Curtea de Apel Chișinău pentru trei magistrați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită, în aceeași zi” este titlul unui articol publicat astăzi de Ziarul de Gardă. Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) consideră deciziile Curții de Apel Chișinău drept „neîntemeiate, urmând a fi utilizată calea de atac – recursul”, se arată în articolul ZdG.
Cei trei magistrați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită sunt Tatiana Avasiloaie, Alexandru Gheorghieș și Ion Druță.
Despre Tatiana Avasiloaie ZdG a scris în februarie 2020 că magistrata putea fi văzută, zilnic, în timp ce intra într-un penthouse de peste 150 de metri pătrați, amplasat într-un bloc din centrul capitalei, aceasta a negat însă că ar locui acolo.
Pe 16 noiembrie 2021, Procuratura Anticorupție (PA) în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat ex-președintele Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș. În urma operațiunilor au fost ridicate mijloace bănești în valută străină și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice.
Instanța de apel a anulat și hotărârea CSM din septembrie 2019 pentru ridicarea imunității lui Ion Druță, pe atunci președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), și care prevedea acordul pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia.
Pe 24 septembrie 2019 reprezentanții procuraturi Anticorupție și Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții în biroul acestuia de la CSJ, fiind ridicate „mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației” mai scrie Ziarul de Gardă.
Deschide.md anunță că începând de astăzi, 28 martie, Aeroportul Internațional Chișinău va trece în gestiunea statului și nu va mai fi administrat de compania „Avia Invest”, firmă afiliată cu oligarhul fugar Ilan Șor. Autoritățile dau asigurări că Aeroportul va continua să funcționeze în regim normal, fără întreruperi operaționale. Sursa citată menționează că managementul și operațiunile Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro. Dar compania a fost acuzată că nu-și onorează obligațiile contractuale și nu a îndeplinit planul de investiții, fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare.
În luna noiembrie 2022, fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că magistrații Curții de Apel Chișinău au decis să anuleze contractul de concesionare al Aeroportului Internațional Chișinău.
Recent, prim-ministrul Dorin Recean anunța că termenul-limită pentru revenirea aeroportului în gestiunea statului ar fi 1 mai, când vor fi încheiate toate procedurile de preluare a controlului asupra Aeroportului, se mai arată în articolul publicat pe deschide.md.
Și alte portaluri care au scris despre revenirea în gestiunea statului începând de astăzi a Aeroportului Chișinău fac referire la surse anonime.
Veridica.ro publică un articol de analiză despre planul secret al Federației Ruse de supunere a Rep. Moldova dar și războiul propagandistic privind războiul din Ucraina.
Articolul face referință la documentul secret scurs din culisele administrației prezidențiale de la Moscova, publicat de presa din mai multe țări, privind strategia secretă de destabilizare a Republicii Moldova elaborată de Serviciul de Securitate al Rusiei care ”probează încă o dată prăpastia dintre declarațiile publice și intențiile reale ale Kremlinului în privința țărilor vecine.”
Pentru strategii Kremlinului, sunt importante atât obstrucționarea așa-numitei „politici de românizare” a populației, cât și menținerea în școli a educației în limba rusă. Păstrarea dependenței Rep. Moldova de gazul rusesc este identificată ca principal obiectiv în domeniul economic. Potrivit documentului, în Rep. Moldova anului 2030 grupurile de influență pro-ruse ar trebui să fie stabile, iar ponderea decidenților cu atitudine negativă față de NATO substanțială.
În același articol se face referință la propaganda despre războiul din Ucraina a Federației Ruse care este susținută de China. ”Mesajele oficialilor și ale presei din China au evoluat de-a lungul războiului, furnizând o tot mai mare acoperire retoricii Kremlinului, în ciuda neutralității declarate de Beijing”.
Convergența pro-rusă s-a realizat prin preluarea de către China a direcțiilor cheie ale propagandei ruse, în paralel cu minimalizarea crimelor de război ale rușilor. Astfel, presa chineză a evitat folosirea cuvântului “invazie”, alegând - potrivit terminologiei Kremlinului - expresia “operațiune specială”. În multe cazuri, publicațiile din China au preluat dezinformările și teoriile conspirației promovate de presa rusă, de la falsul armelor biologice produse de americani în Ucraina la teza fantezistă a înscenării masacrului de la Bucea.