Decizia BNM care ar putea afecta GRAV Republica Moldova
-
28 August 2015 13:00
Majorarea ratei de bază cu două puncte procentuale, de la 17,5 la 19,5 la sută, operată de Banca Națională a Moldovei zilele trecute este o măsură dură pentru economia Republicii Moldova și va duce inevitabil la majorarea ratei neperformanțelor din bănci, consideră analistul economic, Vlad Bercu.Potrivit expertului, scopul urmărit de BNM este stoparea deprecierii monedei naționale,…
Majorarea ratei de bază cu două puncte procentuale, de la 17,5 la 19,5 la sută, operată de Banca Națională a Moldovei zilele trecute este o măsură dură pentru economia Republicii Moldova și va duce inevitabil la majorarea ratei neperformanțelor din bănci, consideră analistul economic, Vlad Bercu.
Potrivit expertului, scopul urmărit de BNM este stoparea deprecierii monedei naționale, prin diminuarea masei monetare aflate în circulație. Însă partea proastă este că prin majorarea ratei de refinanțare va avea de suferit sistemul financiar, din cauza ratei mai mari la creditele acordate, care vor deveni și mai neperformante.
Analistul mai spune că un alt efect negativ al majorării ratei de bază va fi povara sporită pe bugetul de stat. În condițiile în care deficitul bugetar crește, iar Ministerul Finanțelor va trebui să se crediteze pe piața internă, datorită politicii BNM și costul datoriei interne va crește la o valoare de 20-22% dobândă anuală. Astfel, din puținul venit colectat, statul, în loc sa soluționeze problemele sociale, va fi forțat să suporte costuri majorate în favoarea sistemului bancar. Astfel, în anul 2015, peste un miliard de lei vor fi destinați deservirii datoriei interne. Practic BNM agravează criza din Republica Moldova, iar inflația nu va scădea, contrar așteptărilor BNM, suține Vlad Bercu.
De asemenea, potrivit analistului, sectorul bancar se va confrunta cu o lipsă acută a lichidităților, limitând creditarea. Un procent mare de afaceri vor întâmpina dificultăți majore în achitarea creditelor, ratele înalte făcând nerentabile majoritatea proiectelor investiționale.
De notat că majorarea ratei de refinanțare a început în decembrie anul trecut, când BNM a majorat-o la 4,5% ca urmare a presiunilor asupra leului și a așteptărilor inflaționiste mari. BNM își justifica măsura cu activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, dar și prin scăderea remitențelor, care în iulie 2015 au ajuns să fie cu peste 30% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.