Daniel Ioniță: „România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor R.Moldova. Asistența semnificativă pe care România a oferit-o în ultimul an pentru gestionarea pandemiei dovedește cu prisosință acest lucru”
-
14 Aprilie 2021 12:57
România va rămâne prietenul sincer al Republicii Moldova, dar la Chișinău este nevoie în continuare de acțiuni ferme pentru consolidarea democrației și de o luptă cu adevărat hotărâtă împotriva corupției. Declarația a fost făcut de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul unor dezbateri organizate de Asociația de Politică Externă.
România consideră că numai prin implementarea reformelor Republica Moldova poate deveni un stat cu adevărat european, iar autoritățile de la București sunt alături de cetățenii acesteia, inclusiv pentru a trece peste criza provocată de pandemia de COVID-19, a menționat Excelența Sa, Daniel Ioniță.
„România își dorește sincer ca Republica Moldova să prospere. De-a lungul timpului am fost avocați ai Republicii Moldova la diferite foruri internaționale. România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova. Investițiile realizate dezinteresat de România și asistența semnificativă pe care România a oferit-o în ultimul an pentru gestionarea pandemiei în Republica Moldova, dovedește cu prisosință acest lucru”.
Ambasadorul Daniel Ioniță a menționat și faptul că relațiile economice dintre Republica Moldova și România sunt foarte bune. Astfel, în anul 2020, un an pandemic, schimburile comerciale: importurile și exporturile dintre Chișinău și București au fost de două miliarde de dolari.
Referindu-se la acordul România-Republica Moldova din 2010 privind ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro care a ieșit din vigoare pentru că nu a fost prelungit, ambasadorul Daniel Ioniță susține că cheia rezolvării acestei chestiuni e la Chișinău.
„Condițiile puse de România nu au excedat nicidecum acele angajamente pe care și le-a luat Republica Moldova față de Uniunea Europeană. Ele prevedeau o menținere fermă a parcursului european, continuarea luptei împotriva corupției și continuarea reformelor în folosul consolidării instituțiilor, ca să fie capabile să facă față provocărilor. Și mizam totodată, și asta probabil a deranjat: am dorit și o protejare a investițiilor străine în RM. Niciun investitor serios nu vine în RM să facă acțiuni de tip raider, sau să riște la un moment dat, acționând cu bună credință, apoi să fie târât în instanțe mai mult sau mai puțin reformate și să-și piardă afacerile”.
De asemenea, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a vorbit despre ajutorul dezinteresat oferit de București, inclusiv în perioada pandemiei.