Dan Perciun: „Avem o problemă serioasă de utilizare eficientă a resurselor în sistemul educațional. Până n-o rezolvăm, n-o să putem să ne așteptăm la majorări spectaculoase de salarii” (Revista presei)

  • 11 Septembrie 2023 09:50
Dan Perciun: „Avem o problemă serioasă de utilizare eficientă a resurselor în sistemul educațional. Până n-o rezolvăm, n-o să putem să ne așteptăm la majorări spectaculoase de salarii” (Revista presei)

Ministrul Educației atenționează într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că: „Avem o problemă serioasă de utilizare eficientă a resurselor în sistemul nostru educațional. Și până n-o să o rezolvăm, n-o să putem să ne așteptăm la majorări spectaculoase de salarii în învățământul general”.

Salariile cadrelor didactice din învățământul general nu vor fi majorate decât în funcție de rata inflației, a declarat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, la Podcast ZdCe. Totuși, sunt planificate majorări de salarii în învățământul superior, a precizat Dan Perciun. El a explicat că Republica Moldova este un stat care deja cheltuie mult pe educație - 5,8% din PIB. Când vorbim de învățământul general, este mult peste media europeană. Respectiv, avem o problemă serioasă de utilizare eficientă a resurselor în sistemul nostru educațional. Și până n-o să o rezolvăm, n-o să putem să ne așteptăm la majorări spectaculoase de salarii în învățământul general”, a declarat Dan Perciun. Potrivit ministrului, banii se cheltuiesc ineficient în sistemul de educație „pentru întreținerea instituțiilor de învățământ extrem de mici, care nu asigură nici calitate și sunt și extrem de costisitoare”. Ministrul Educației a mai spus în interviul pentru Ziarul de Gardă că există un deficit oficial de circa 2000 de cadre didactice, acoperit din contul suprasarcinii pentru cadrele didactice. Și, în același timp, avem și un fenomen pronunțat de îmbătrânire în sistem. Circa 30% din cadrele didactice sunt deja pensionare și ponderea aceasta va crește în următorii ani.

Deschide.md reține declarația premierului Dorin Recean privind datoriile Moldovagaz la Gazprom  - Nu sunt fundamentate. Nu avem de gând să le plătim!”, titrează publicația. Șeful Cabinetului de miniștri afirmă că Guvernul consolidează independența energetică și promite că vor fi asigurate suficiente stocuri de gaze, la prețuri mai mici pentru întreaga iarnă. „Este paradoxal că în ultimii 30 de ani, o astfel de practică nu a existat”, a mai comentat premierul Dorin Recean. Recent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat într-o conferință de presă că Guvernul R. Moldova va achita doar 8,6 milioane de dolari către Gazprom, astfel încât subiectul datoriilor istorice să fie închis. Gazprom pretinde o datorie de 709 milioane de dolari. Auditul efectuat confirmă că cea mai mare parte din datorie nu este confirmată sau nu este executabilă, a spus anterior ministrul Energiei.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru comentează declarația liderilor G20  reuniți la New Delhi. În textul declarației nu este indicat și condamnat agresorul în războiul din Ucraina, nu se specifică cine amenință și utilizează forța „pentru a încerca să obțină câștiguri teritoriale în detrimentul integrității teritoriale și suveranității sau independenței politice” a statului ucrainean și cine amenință „cu folosirea armelor nucleare”. O asemenea abordare echivocă, ambiguă, ipocrită a problemelor geopolitice și de securitate încurajează Rusia nu numai să continue războiul împotriva Ucrainei, ci să-și facă planuri pentru recucerirea celorlalte „teritorii ruse”, pe care, spune Putin, le-ar fi luat cu ele, despărțindu-se de URSS, noile state independente din „vecinătatea apropiată”. Mai nou, la Moscova se vorbește că fostele republici sovietice au ieșit ilegal din componența Uniunii Sovietice și că războiul cu ele ar fi „inevitabil”, atenționează autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău