Criza de la Chișinău, discutată de societatea civilă din România și R. Moldova

  • 09 Februarie 2016 17:12
Criza de la Chișinău, discutată de societatea civilă din România și R. Moldova

Criza politică, economică și judiciară din Republica Moldova a fost discutată de către reprezentanții societății civile din România și din Republica Moldova.

Experții au discutat și despre condițiile înaintate de protestatarii de la Chișinău Guvernului Pavel Filip, dar și despre reformele care trebuie implementate în domeniul judiciar. Dezbaterile au avut loc în cadrul evenimentului de lansare a raportului anual de analiză și prognoză EFOR 2016, organizat de Organizația Expert Forum din România, transmite IPN.

Fostul ministru al educației, Maia Sandu, a trecut în revistă revendicările înaintate Guvernului de la Chișinău de către mișcarea protestatară. „Suportul bugetar care vine din partea României sau a altor finanțatori este o pârghie reală și importantă pentru Republica Moldova, de aceea, suntem foarte interesați și vom monitoriza strict respectarea revendicărilor. Cred că cei de la guvernare vor respecta toate aceste condiții, dar temerea este că le va îndeplini pe jumătate”, a menționat Maia Sandu.

Cristian Ghinea, consilier pe afaceri europene al premierului român, Dacian Cioloș, a menționat în cadrul dezbaterilor că acele condiții care au fost înaintate de România Republicii Moldova au fost coordonate cu Comisia Europeană. Astfel, acestea constituie un pachet de condiții, care vor trebui respectate și în cazul în care va fi nevoie de o nouă tranșă de bani din partea Uniunii Europene.

Președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, a declarat că implicarea României pentru soluționarea crizei din Moldova este necesară pentru că România a fost cea care a dus Moldova la Bruxelles pentru a-i crea un parcurs european- În opinia sa, soluționarea crizei de la Chișinău nu este prioritatea numărul unu pe agenda politică a României.

Referitor la chestiunile juridice de pe agenda publică de la Chișinău a vorbit directorul de programe al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi. „Credem că guvernanții știu foarte bine ce trebuie să facă în domeniul justiției – noi avem o Strategie pentru anii 2011-2016. Pentru aceasta UE a promis 60 de milioane de euro suport bugetar direct. Pe agenda publică este și Legea cu privire la Procuratură, dar și lupta contra corupției mari”, a declarat Nadejda Hriptievschi menționând și importanța legislației privind integritatea.

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, a spus că criza morală din Moldova este generată de corupția totală, iar corupția este endemică. „Cum s-a cuibărit corupția atât de adânc când avem o guvernare europeană? Totul a început cu partajarea partinică a instituțiilor. Dacă conducătorii organelor de drept au fost numiți pe criterii politice, ei nu au putut să acționeze împotriva celor care i-au numit. Așa lucrează în Moldova așa-numitele pârghii”, a menționat Igor Boțan.

Experții au discutat și despre problema energetică a Republicii Moldova, pledând pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău