El Nino va fi înlocuit de La Nina mai repede ca până acum. Ce efecte au aceste fenomene meteorologice

  • 09 Mai 21:20
El Nino va fi înlocuit de La Nina mai repede ca până acum. Ce efecte au aceste fenomene meteorologice

Fenomenul meteorologic El Nino ar trebui să se estompeze până în luna iunie, dar ar putea fi înlocuit de La Nina din a doua jumătate a acestui an, a anunțat joi o agenție guvernamentală americană specializată în predicții climatice, notează Digi24.

Există 49% șanse ca fenomenul La Nina să se dezvolte în timpul perioadei iunie-august, acest procent urmând să crească la 69% pentru perioada iulie-septembrie, a anunțat Centrul pentru Predicții Climatice (CPC) din cadrul Serviciului Național de Meteorologie din Statele Unite în prognoza sa din luna mai, informează Reuters, preluat de Agerpres, Digi24.

 

De ce este important fenomenul La Nina

Ciclul de tipare meteorologice - care pot cauza incendii de vegetație, cicloane tropicale și secete prelungite - este vital pentru fermierii din lumea întreagă.

În America Latină, aceste fenomene au afectat culturi cum sunt cele de grâu, soia și porumb, afectând economiile din regiune, care depind adeseori foarte mult de agricultură.

Vremea caldă și uscată din Asia în timpul fenomenului El Nino de anul trecut a determinat India, un important producător de orez, să își restricționeze exporturile după un sezon musonic de slabă intensitate, în timp ce producția de grâu a Australiei, al doilea exportator mondial, a fost grav afectată. Însă ploile abundente din mai multe zone ale Americilor au îmbunătățit perspectivele producției agricole în Argentina și în câmpiile din sudul Statelor Unite.

 

Culturile vor avea prea puțin timp pentru a se reface. Ce țări sunt în pericol

Întregul tipar meteorologic ce cuprinde El Nino, La Nina și o fază neutră între cele două fenomene durează de obicei între doi și șapte ani.

Experții au avertizat că țările din America Latină ar trebui să se plaseze în stare de alertă întrucât o trecere rapidă la fenomenul La Nina ar putea să le lase, de această dată, prea puțin timp populațiilor și culturilor pentru a se reface.

Biroul de meteorologie din Australia a anunțat luna trecută că El Nino s-a încheiat în această țară.

"Este posibil ca La Nina să afecteze producția de grâu și porumb în SUA, precum și producția de soia, orz, grâu și porumb în America Latină, inclusiv în Brazilia, Argentina și Uruguay", a declarat Sabrin Chowdhury, directoarea departamentului de mărfuri din cadrul companiei BMI Research.

"Acest fenomen meteorologic este asociat cu secete de lungă durată în întreaga regiune americană, declanșând o calitate slabă a recoltelor și o scădere a randamentelor medii, ceea ce agravează și mai mult problemele de aprovizionare la nivel mondial", a adăugat ea.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău