Procesul rapid de dezinflație a ajutat Republica Moldova să își alinieze politica de dobândă monetară

  • 09 Mai 17:58
Procesul rapid de dezinflație a ajutat Republica Moldova să își alinieze politica de dobândă monetară

Procesul rapid de dezinflație ne-a ajutat să aliniem politica de dobândă monetară și sperăm că, prin finanțare ieftină pentru companii și populație, vom înregistra o creștere a cererii interne, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, la cea de-a 10-a ediție a evenimentului "CFA CEE Investment Conference", relatează Adevărul.ro.

"Pe 7 mai am luat o decizie de politică monetară, deci acum două zile. A fost cea de-a treia decizie privind politica monetară prin care am decis să reducem din dobânzi. Rata de politică acum este 3,6% și tot pe 7 mai am decis să diminuăm cerințele de rezerve de capital cu 4% pentru moneda națională, dar și pentru monedele de referință", a afirmat Anca Dragu, transmite sursa.

Ea a precizat că dobânda este relativ mare și reflectă lichiditatea de pe piață, dar pe termen scurt băncile centrale și Banca Moldovei pot să vadă progresele făcute și își aliniază instrumentele cu rata inflației.

"Ceea ce am văzut, de asemenea important, este că rata inflației a coborât de la 34% în octombrie 2022, la 3,9% în martie 2024. Acest proces rapid de dezinflație ne-a ajutat să aliniem politica de dobândă monetară și sperăm ca prin finanțare ieftină pentru companii și persoane fizice să vedem o creștere a cererii interne. Este important să ne asigurăm că cererea internă este la un nivel care permite creștere economică și revenire după atâtea evenimente care au avut loc în lume, dar și să mențină stabilitatea prețurilor și să asigure că inflația este la un nivel care stimulează creșterea economică - și nu este încă acolo. Cred că am procedat bine în echilibrarea acestor două ecuații", a adăugat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Potrivit acesteia, pentru 2024, creditul pentru economia reală, pentru proiectele de investiți și persoane fizice va crește cu două cifre, "chiar cu o cifră mai mare", având în vedere efectul de bază.

Profesioniști din domeniul financiar-bancar, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai autorităților publice din țările Europei Centrale și de Est participă joi la cea de-a 10-a ediție a evenimentului "CFA CEE Investment Conference", organizată de Asociația CFA România.

Tema evenimentului este "Capital Markets in Central and Eastern Europe: A new decade of outperformance", oferind o platformă pentru dezbateri și schimb de experiență cu privire la tendințele actuale și viitoare ale piețelor financiare din regiunea noastră, notează organizatorii.

În cadrul evenimentului se va discuta despre perspectivele de creștere pe termen lung ale economiilor țărilor din regiune ca fundament al creșterii bunăstării, despre oportunitățile pe care piețele din țările noastre le oferă investitorilor și finanțatorilor - atât locali cât și internaționali - precum și despre provocările globale de natură geopolitică și economică. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău