Putin este de acord cu retragerea forțelor rusești din mai multe regiuni din Armenia

  • 09 Mai 20:30
Putin este de acord cu retragerea forțelor rusești din mai multe regiuni din Armenia

Președintele Vladimir Putin a fost de acord să retragă forțele rusești și gărzile de frontieră din diferite părți ale Armeniei, la cererea Erevanului, a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de agenția rusă de presă Interfax, relatează Reuters, scrie News.ro.

Potrivit sursei, anunțul vine după plecarea a aproape 2.000 de forțe de menținere a păcii rusești din interiorul și din jurul regiunii Nagorno-Karabah, enclava disputată pe care Azerbaidjanul a recuperat-o prin forță în septembrie anul trecut. Plecarea soldaților ruși a pus capăt unei desfășurări de mai mulți ani care a oferit Moscovei un punct de sprijin militar în regiunea strategică din Caucazul de Sud.

Armenia le-a cerut polițiștilor de frontieră ruși să părăsească, de asemenea, posturile de pe principalul aeroport al țării, de la Erevan, începând cu 1 august.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat joi, afirmând că Putin și premierul armean Nikol Pașinian au ajuns la un acord în legătură cu un nou val plecări ale soldaților ruși în cadrul unei întâlniri care a avut loc miercuri la Moscova.

"În toamna anului 2020, la cererea părții armene, militarii și polițiștii noștri de frontieră au fost desfășurați într-o serie de regiuni armene. Pașinian a spus că astăzi, din cauza schimbării condițiilor, nu mai există o astfel de nevoie, astfel că președintele Putin a fost de acord și s-a convenit retragerea militarilor și a polițiștilor noștri de frontieră", a declarat Peskov pentru Interfax.

Serviciul de știri Sputnik Armenia a citat un politician armean de rang înalt din partidul de guvernământ, care a declarat că Putin și Pașinian au convenit ca forțele rusești și gărzile de frontieră să se retragă din cinci regiuni armene.

Gărzile de frontieră rusești vor rămâne totuși la granițele Armeniei cu Turcia și Iran - la cererea Erevanului - a declarat Peskov, citat de Interfax.

Pașinian a criticat Rusia pentru că nu a intervenit pentru a opri forțele azere în Karabah și de atunci a pus în mod public sub semnul întrebării alianța tradițională a țării sale cu Rusia - care are o serie de facilități militare în interiorul Armeniei - începând să stabilească legături mai strânse cu Occidentul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău