Cotidianul | Maia Sandu: „Nu Plahotniuc a creat sistemul din R. Moldova, ci mai degrabă sistemul s-a pliat pe nevoile lui Plahotniuc, fără să opună o minimă rezistență ( Revista presei )
-
10 Iulie 2019 09:41
Revista presei - 10 iulie 2019
Ziarul Național reține declarația premierul Maia Sandu, după inițierea demiterii lui Eduard Harunjen. Ea comentat într-un mesaj pe FB că această zi poate deveni „un punct de cotitură în procesul de reformare a organelor procuraturii. După emiterea decretului de constatare a încetării raporturilor de serviciu ale lui Harunjen, vom scăpa de un procuror general, sub conducerea căruia, Procuratura a devenit instituția care a stat la straja tuturor schemelor criminale ale lui Plahotniuc prin care se furau miliarde de la cetățeni, care băga la pușcărie oameni nevinovați doar pentru că aceștia îndrăzneau să se opună regimului, care a făcut totul ca beneficiarii furtului miliardului să fie protejați și să nu restituie nimic din banii furați. Și încă multe alte lucruri despre care a vorbit și încă va vorbi multă vreme toată societatea”, a declarat Maia Sandu.
„Demiterea și forțarea demisiei unor personaje toxice de la Chișinău sunt de bun augur, comentează Cotidaianul. Totodată, publicația atenționează că „nu Plahotniuc a creat sistemul din Moldova, ci mai degrabă sistemul s-a pliat pe nevoile lui Plahotniuc și ale loialilor săi, fără să opună o minimă rezistență. Marea provocare pentru guvernul Maiei Sandu vor fi numirile în funcții-cheie din sistemul de justiție, poliție, agenții guvernamentale sau întreprinderi de stat. Raportul Kroll publicat recent, din păcate fără lista beneficiarilor finali, indică doar ceea ce se bănuia de mult la Chișinău. Devalizarea sistemului bancar și dispariția unor sume imense de bani nu s-ar fi putut întâmpla dacă în Republica Moldova instituțiile de stat ar fi fost cât de cât funcționale. Publicația mai scrie că „Ceea ce se întâmpla în Moldova în ultima lună este probabil cea mai bună perioadă a Chișinăului din ultimii mulți ani. Încet, reînvie încrederea dintre politicieni și cetățeni. Eșafodajul clientelar construit de Vladimir Plahotiuc se prăbușește rapid, iar relația dintre Chișinău și partenerii europeni și americani se ameliorează vizibil. Marea provocare pentru guvernul Maiei Sandu este însă ce va pune în loc”.
„După ce a condus trei ani PG, Parlamentul susține că Harunjen a fost numit ilegal. Ce urmează – scrie Ziarul de Gardă, după ce deputații Blocului ACUM și cei din PSRM au adoptat o hotărâre prin care a constatat că în 2016 Eduard Harunjen nu ar fi fost „eligibil” pentru a prelua șefia PG, pe motiv că, timp de nouă luni înainte de a deveni procuror general, a deținut calitatea membru al Consiliului Superior al Procurorilor din postura de procuror general interimar, fapt care ar încălca Legea cu privire la Procuratură. Respectiv, după intrarea în vigoare a hotărârii, urmează ca punctul decisiv în privița procurorului general să fie pus de șeful statului, Igor Dodon”, scrie ZdG.
Ministrul Brînzan susține că fosta guvernare organiza scheme ilegale, titrează Ziarul de Gardă. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că exponenți ai Partidului Democrat din Moldova (PDM) ar fi organizat scheme ilegale ca în anii ’90, iar banii de la diferite întreprinderi de stat ajungeau la partid. Potrivit ministrului, care se referă la plângeri din partea cetățenilor și a agenților economici, „la Î. S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM), în mod regulat, se percepea de la 2 la 5 euro pe fiecare tonă de marfă transportată pe teritoriul R. Moldova”. E vorba de sute de milioane de euro care se aduceau în fiecare an doar prin sistemul căilor ferate. (…) Lunar, din toate aceste scheme, în jur de 400 de milioane de lei ajungeau în buzunarele acestui grup criminal organizat”, a declarat Brînzan. Democratul Vladimir Cebotari a afirmat că sumele anunțate de către Vadim Brînzan îl „sperie”, deoarece „așa cifre de afaceri nici măcar nu existau în acele întreprinderi”, notează Ziarul de Gardă.
Mold-street informează că sub lupa autorităților a ajuns compania de asigurări a lui Ilan Șor. În ședinșa din 8 iulie, Consiliul de administrare a Comisiei Naționale a Pieței Financiare a decis aplicarea unor măsuri contra companiei Klassika asigurări și acționarii săi.