”Chișinăul ar putea face anumite cedări în fața Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană” – un nou fals al propagandei ruse (Revista presei)

  • 28 Noiembrie 10:18
”Chișinăul ar putea face anumite cedări în fața Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană” – un nou fals al propagandei ruse (Revista presei)

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România, câștigat de un candidat puțin cunoscut, suveranistul Călin Georgescu, readuce România într-o paradigmă „geopolitică: să aleagă între Est și Vest”, crede analistul de la București, Armand Goșu. „E un semnal de alarmă” pentru societatea românească, spune Goșu, într-un interviu acordat Europei Libere.

Istoric și profesor la Universitatea din București, Goșu crede că votul aparent neașteptat pentru Călin Georgescu, care și-a exprimat în trecut simpatiile pentru președintele rus Vladimir Putin și a avut discursuri eurosceptice, reprezintă „în primul rând un vot de blam” dat actualei clase politice românești.

Vorbind despre rezultatele votului din R. Moldova, unde a ieșit pe primul loc candidata Uniunii Salvați România, pro-europeana Elena Lasconi, cu 56 la sută, iar Călin Georgescu cu 3 la sută, Goșu spune că la mijloc e și faptul că cetățenii români din R. Moldova identifică„ mai bine decât cei din dreapta Prutului aceste manipulări” electorale. El amintește că R. Moldova are exercițiul „acestor campanii electorale și a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă”.

”De ce votul contează: Basarabia, redută a maturității politice românești!” titrează într-un editorial pentru Deschide.md, analistul Mihai Isac.

”Pentru mulți cetățeni români din R. Moldova, procesul electoral este mai mult decât o simplă opțiune politică – este o declarație de apartenență. Este o reafirmare a legăturilor istorice și culturale cu România. Într-un context geopolitic complicat, participarea masivă la vot poate fi interpretată ca un semn al dorinței de unitate și solidaritate între cele două maluri ale Prutului” subliniază analistul Mihai Isac.

”Alegerile din Republica Moldova arată cum democrația poate fi amenințată, dar și cum poate fi consolidată. România trebuie să fie proactivă, să învețe din aceste experiențe și să creeze un mediu electoral corect, transparent și adaptat noilor realități tehnologice. Prevenirea este întotdeauna mai eficientă decât combaterea, iar investițiile în educație civică, reglementare și transparență sunt esențiale pentru a proteja democrația.” concluzionează Mihai Isac în editorialul de pe deschide.md

Republica Moldova, în pragul unei noi crize energetice este titlul unei analize publicate de Deutsche Welle după revenirea de la Sankt petesburg a ministrului Eenergiei Victor Parlicov care a mers să întrebe furnizorul rus dacă va utiliza rutelșe revers alternative pentru a livra gaze în regiunea transnistreană, așa cum prevede contractul încheiat cu „Moldovagaz”.

Oficialul s-a întors la Chișinău fără un răspuns clar, așa că Guvernul activează planul de criză. 

Sistarea gazelor în regiunea transnistreană a Republicii Moldova ar conduce la o criză umanitară căreia Chișinăul va trebui să-i facă față. „Acești oameni riscă să rămână fără căldură și electricitate în plină iarnă. Sunt cetățenii noștri și avem responsabilitatea să găsim soluții pentru a preveni o catastrofă”, a menționat Recean. 

Numai că acest gest de binefacere din partea Chișinăului va veni la pachet cu un proiect politic de reintegrare a țării, a spus Parlicov.

Ziarul de Gardă scrie un articol care cuprinde mincinile demontate de candidata pro-euroepană la prezidențialerle din România, Elena Lasconi a declarațiilor filorusului ultranaționalist,  Călin Georgescu, căștigătorului primului tur. Elena Lasconi, a ținut să precizeze că, deși există suspiciuni privind diverse ingerințe în campania de promovare a lui Georgescu, ea nu ar dori anularea sau repetarea alegerilor. Asta cu toate că doi candidați au cerut-o deja.

„Dacă s-ar întâmpla asta, ar fi o încălcare gravă a democrației. Deja au scos din cursă un candidat, pentru că instituțiile statului nu și-au făcut treaba înainte. Toate partidele și-au făcut calculele și nu există o problemă de soft, pentru că sunt aceleași rezultate. Fie că ne place sau nu, două milioane și ceva de români l-au votat pe Călin Georgescu” spune Elena Lasoni.

”Chișinăul ar putea face anumite cedări în fața Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană” – un nou fals al propoagandei ruse, demontat de portalul Veridia.md

Atitutinea Chișinăului s-a schimbat, în cadrul ultimelor negocieri, și s-ar putea ajunge la anumite cedări în fața Tiraspolului pe problema reglementării transnistrene, susține așa-zisul ministru de externe al regiunii separatiste transnistrene, Vitali Ignatiev, citat de presa separatistă.

În realitate,  În discursul autorităților de la Chișinău nu există nici cea mai mică aluzie la vreo cedare în fața Tiraspolului

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
2
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău