Kremlinului nu-i pasă de viețile oamenilor din regiunea transnistreană și îi va sacrifica pentru a pedepsi Chișinăul (Revista presei)
-
29 Noiembrie 2024 09:25
Deputatul Oazu Nantoi critică reacțiile panicarde din Chișinău legate de posibila întrerupere a livrărilor de gaz către regiunea Transnistria, ca urmare a unei posibile acțiuni din partea Gazprom. Nantoi subliniază că ideea unei "catastrofe umanitare" în Transnistria, din cauza opririi gazului, este exagerată, având în vedere contextul mai larg al războiului din Ucraina. El consideră că Rusia nu va ceda Transnistria și nu este dispusă să o abandoneze, având în vedere că aceasta reprezintă o zonă strategică și susținută de grupuri influente din regiune, cum ar fi "Sheriff".
Autorul se întreabă de ce cetățenii Republicii Moldova ar trebui să plătească pentru a preveni o criză în regiunea controlată de Rusia și de grupuri afiliate acestora, în condițiile în care aceștia au beneficii financiare considerabile. Nantoi sugerează că soluția nu este de a cocoli "Transnistria", ci de a extinde suveranitatea Republicii Moldova asupra acestei regiuni, prin demontarea structurilor de stat ilegale și demilitarizarea zonei. În acest context, el avertizează că acceptarea continuării statutului actual al Transnistriei ar echivala cu îngrijirea unei "tumori" într-un organism sanatos, iar soluția corectă ar fi integrarea acesteia în cadrul legal al Republicii Moldova. În final, Nantoi subliniază că, în fața alegerilor parlamentare și a provocărilor externe, o abordare umanitară nu este suficientă pentru a combate planurile Rusiei.
Kremlinului nu-i pasă de viețile oamenilor din regiunea transnistreană și îi va sacrifica pentru a pedepsi Chișinăul pentru politica de solidaritate cu Ucraina. Declarația a fost făcută de analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador în Federația Rusă într-un interviu pentru Deschide.md. Anatol Țăranu analizează jocurile Rusiei prin intermediul Gazprom, care a exprimat reticență să furnizeze gaze naturale Transnistriei pe o rută alternativă după expirarea contractului de tranzit cu Ucraina, în 2025. El subliniază că, deși oficialii ruși susțin că Transnistria este parte din Rusia și că acolo trăiesc cetățeni ruși, Kremlinul nu se preocupă de soarta acestora. Țăranu afirmă că Rusia vede acest moment ca o oportunitate de a pedepsi Republica Moldova pentru sprijinul acordat Ucrainei și că va folosi criza energetică din Transnistria pentru a crea instabilitate în Moldova. Analistul precizează că Kremlinul este indiferent față de interesele oamenilor simpli din Transnistria și că această criză ar putea fi exploatată pentru a destabiliza Republica Moldova înainte de alegerile parlamentare din vara următoare. Potrivit lui, o iarnă dificilă va amplifica nemulțumirile sociale și economice, iar aceste tensiuni vor influența și rezultatele alegerilor. Țăranu avertizează că această situație va permite extinderea influenței "Coloanei a 5-a" din Republica Moldova, care va folosi criza pentru a submina autoritățile Chișinăului.
Criza gazelor: În loc să crească, importurile de metan în Republica Moldova s-au redus cu 13%, anunță Mold-Street. Publicația scrie că în primele nouă luni ale anului 2024, importul de gaze naturale în Republica Moldova a înregistrat o scădere cu circa 13%, arată date ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Potrivit ANRE, importurile de metan (achiziții curente și din instalațiile de stocare) în Republica Moldova în perioada ianuarie – septembrie 2024 au constituit 563,63 milioane metri cubi și au fost efectuate de către 7 furnizori de gaze naturale.
Gaz mai scump, dar mai ieftin decât cere Moldovagaz: noul preț pe care ar urma să-l aprobe ANRE, scrie ZDG. Consumatorii ar urma să achite 15,50 lei (fără TVA), adică cu circa 3.3 lei mai mult, pentru un metru cub de gaze. Prețul este prevăzut într-un proiect de hotărâre publicat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care urmează să fie examinat la ședința de vineri, 29 noiembrie. Deputatul Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe a anunțat că primele audieri parlamentare pe subiectul situației din domeniul energetic vor avea loc marți, 3 decembrie, ora 10:00, la Parlament.