Cetățenii români sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul bicameral de la București. În Republica Moldova vor fi deschise 59 de secții de votare
-
30 Noiembrie 2024 07:00
Pe 1 decembrie, cetățenii români cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în legislativul bicameral de la București, în Senat și în Camera Deputaților. Românii din diaspora, inclusiv românii din Rep. Moldova, vor putea vota pe parcursul a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie și duminică, 1 decembrie, începând cu ora 7:00 și până la ora 21:00. În Rep. Moldova, se va putea vota la cele 59 de secții deschise în mai multe localități, inclusiv 16 în Chișinău.
În cursa pentru un loc în Parlamentul României s-au înscris 31 de partide și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților, potrivit listei finale de candidați aprobate de Biroul Electoral Central de la București.
În total, sunt 43 de circumscripții electorale: 41 pentru fiecare județ din România, una pentru Municipiul București și una pentru diaspora.
Pentru circumscripțiile în care partidele politice și-au delegat candidați, numele acestora vor apărea în chenarul cu însemnele formațiunii sau alianței politice.
În patrulaterele destinate candidaturilor independente nu vor apărea nume de partide.
Cu alte cuvinte, cele două buletine de vot, pentru Senat și Camera Deputaților, vor cuprinde nume de candidați desemnați de partide sau independenți, în funcție de cele 43 de circumscripții.
Prin urmare, vor fi inscripționate nume diferite de politicieni atât în buletinele de vot pentru diaspora, implicit votanților din Rep. Moldova, cât și în cele oferite votanților în fiecare județ din România.
La parlamentarele de anul acesta din România în liste din partea mai multor partide se regăsesc mai mulți candidați din Rep. Moldova.
Partidul pro-rus, condus de controversata Diana Șoșoacă, înscrisă în liste pentru Senat, are doi delegați din stânga Prutului, fostul procuror din Ocnița, Mihail Vinogradov.
Din partea AUR, formațiune condusă de George Simion, interzis în Ucraina și Rep. Moldova, pe liste îl regăsim pe Boris Volosatîi, fost director al Liceului român–francez "Gheorghe Asachi" din Chișinău, precum și pe liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc.
Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, Iurie Ciocan, pe vremea guvernării Partidului Democrat, candidează la alegerile parlamentare din 1 decembrie, pentru un loc în Camera Deputaților din partea PSD.
Profesorul Ion Iovcev, director timp de 30 de ani al singurei școli cu predare în limba română din Tiraspol, candidează din partea Alianței Forțelor de Dreapta pe lista Forței Dreptei, formațiune condusă de Ludovic Orban.
Totodată, din partea PNL, pentru un loc în Senatul României din partea românilor din diaspora candidează Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu.
La fel ca și în cazul primului tur al prezidențialelor, în stânga Prutului vor fi deschise 59 de secții de votare. La Chișinău vor fi deschise 16 secții de vot, iar la Bălți, Orhei și Cahul vor fi deschise câte 2 secții de votare.