Victoria candidatului prorus, ultranaționalist Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România stârnește la Bruxelles teama că țara ar putea trece în tabăra rușilor (Revista presei)

  • 27 Noiembrie 09:50
Victoria candidatului prorus, ultranaționalist Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România stârnește la Bruxelles teama că țara ar putea trece în tabăra rușilor (Revista presei)

Interpol își va revizui decizia în privința lui Vladimir Plahotniuc, anunță Anticorupție.md. Comisia pentru Control al Fișierelor INTERPOL va revizui decizia sa din iulie 2020 în privința lui Vladimir Plahotniuc, după ce a acceptat cererea Procuraturii Anticorupție (PA) depusă în acest sens.

Cererea a fost depusă în contextul investigării de către PA a schemei de corupție prin care au fost afectate deciziile Comisiei INTERPOL de a bloca Notificări Roșii și anunțuri în căutare internațională. Anunțul a fost făcut marți, de șefa PA, Veronica Dragalin. În iulie 2020, Comisia INTERPOL a respins solicitarea Republicii Moldova de a-l include pe Vladimir Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale Organizației. Solicitările ulterioare, pe parcursul anilor 2021 și 2022, ale autorităților moldovenești către INTERPOL în privința lui Vladimir Plahotniuc au rămas fără răspuns.

RiseMoldova dă prima reacție a lui Vitalie Pîrlog, cercetat în dosarul INTERPOL. Avocatul fostului șef Comisiei pentru Controlul Fișierelor de la INTERPOL, cercetat penal la Chișinău, susține că a prezentat organelor de drept din Moldova probe care denotă că atât Pîrolg, cât și compania din Dubai, vizată în dosar, nu au fost implicați în „activitate ilegală sau spălare de bani”.  Mai mult, avocatul a prezentat reporterului RISE trei documente emise de o companie de audit din Emiratele Arabe Unite care a ajuns la această concluzie. Rise scria aucm câteva zile că Pârlog s-ar ascunde în Dubai, iar între timp s-a adresat în judecată și cere ca perchezițiile care au avut loc la domiciliul său din Chișinău să fie declarate ilegale, iar procesul-verbal — anulat.

Agora se întreabă dacă platforma TikTok ar putea fi interzisă în R. Moldova? Potrivit publicației, autoritățile din R. Moldova ar putea lua măsuri mai dure împotriva unor anumite rețele sociale, dacă acestea se vor dovedi a fi un pericol la adresa securității naționale. Cel puțin asta a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului R. Moldova, în emisiunea Punctul pe Azi, de la TVR Moldova. Grosu, care s-a referit la platforma TikTok, a afirmat că aceasta ar putea fi chiar interzisă în țara noastră, dacă acest lucru ar contribui la menținerea securității informaționale din R. Moldova.

Jurnalista și scriitoarea Paula Erizanu a explicat pentru DW ce paralele vede între ascensiunea candidaților pro-ruși în Republica Moldova și cea a lui Călin Georgescu. Aceasta vede o paralelă între susținerea Bisericii pentru candidații pro-ruși din Republica Moldova (au fost reportaje video care demonstrau susținerea unor preoți pentru Vasile Tarlev și pentru Victoria Furtună) și susținerea clericilor pentru Călin Georgescu. Paralele între felul în care propaganda rusă funcționează prin divertisment TV — cum bine a arătat Peter Pomerantsev în cărțile sale — și cum s-a transformat TikTok din mediu pentru clipuri inofensive, de divertisment, într-o armă politică, care viralizează conținut pro-autoritar sau anti-UE și cenzurează conținut pro-democratic sau anti-Kremlin.

Jurnalista subliniază că Rusia nu prea investește într-un singur actor, ci în mai mulți — unii vădit pro-ruși, alții mai ambigui, alții care se dau drept pro-europeni, de stânga sau de dreapta, pe centru și la extreme. Rusia investește atât în actori politici, cât și în agenți de influență din mass-media, sfera culturală sau din societatea civilă. Oferă bani influencerilor, asta am văzut-o și în SUA, pentru a promova anumite mesaje sau candidaturi. 

Victoria candidatului prorus, ultranaționalist Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România stârnește la Bruxelles teama că țara ar putea trece în tabăra rușilor, în condițiile în care România era considerată în ultimii ani drept unul dintre cei mai de încredere membri ai UE din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește statul de drept și securitatea, fiind o importantă bază NATO la Marea Neagră, scrie ZDG care face trimitere la un articol din  Politico. 

Publicația Politico, axată pe reflectarea problemelor Uniunii Europene, era preocupată luni de situația din România, având între primele materiale de pe site-ul său, inclusiv în deschidere, trei articole despre primul tur al alegerilor prezidențiale, încheiat cu victoria surprinzătoare al lui Călin Georgescu, „candidatul venit de nicăieri”, ale cărui viziuni sunt de natură să îngrijoreze, scrie News.ro.  Politico scrie în deschidere despre Elena Lasconi, „liderul reformist care îi mobilizează pe români să învingă dreapta dură pro-rusă în ascensiune”, avertizând în privința unei „lupte existențiale pentru democrația din România”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1,71
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău