COTIDIANUL | Cum își motivează votul singurul membru CSM care a fost împotriva revenirii în sistem a cinci judecători din dosarul „Laundromat” (Revista presei)
-
29 Octombrie 2020 09:45
Revista presei din 29 octombrie 2020
În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din acest an, candidații pentru funcția de Președinte al R. Moldova se întrec în promisiuni, constată Ziarul de Gardă. Unii promit salarii și pensii mai mari, farmacii și magazine sociale, amenajarea parcurilor și alte lucruri care, oficial, nu țin de atribuțiile Președintelui pentru a le rezolva. Aflați din Ziarul de Gardă care sunt atribuțiile Președintelui, conform Constituției R. Moldova, concluziile experților care au analizat programele electorale ale candidaților la prezidențiale, dar și ce așteptări au de la viitorul Președinte unii cetățeni ai R. Moldova din țară, dar și de peste hotare. Unii oameni susțin că în primul rând trebuie să fie soluționată problema corupției – cauza sărăciei și nevoilor din țară, alții ne-au spus că își doresc ca Președintele să asigure independența țării și ca alte state să nu se implice în politica internă a R. Moldova.
Reportajul special din Ziarul de Gardă a fost dedicat locuitorilor din Sărata Galbenă, o localitate din raionul Hâncești. Aici, deși au mai rămas zile numărate până la alegeri, o bună parte dintre oameni sunt indeciși în privința candidatului pentru care-și vor da votul.
Tot în Ziarul de Gardă găsiți un articol complex despre cei cinci judecători vizați în dosarul „Spălătoria rusească” care au revenit, oficial, în funcții după patru ani de la suspendare.
Iar din Cotidianul aflați cum își motivează votul singurul membru CSM care a fost împotriva revenirii în sistem a cinci judecători din dosarul „Laundromat”. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, marți, 27 octombrie, cererile de repunere în funcție a cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat”, care au solicitat, de asemenea, să le fie achitat salariul pentru perioada în care au fost suspendați. Pentru revenirea acestora în sistem au votat 9 membri ai Consiliului, iar unul a fost împotrivă – Carolina Ciugureanu-Mihailuță. Ea spune că, deși aparent, CSM-ul a acționat în perimetrul legal, aspectul de echitate, fundament al spiritului legii, nu a fost întrunit și că sunt mai multe întrebări. Dacă acțiunile Procuraturii și ale CSM-ului din septembrie 2016 au fost legale sau abuzive? Dacă acțiunile din septembrie 2016 au fost perfect legale, cum se explică scoaterea lor de sub urmărire penală? Cum și cine urmează să compenseze plățile salariale? etc. Mai mult, cei cinci judecători sunt în continuare vizați într-o altă cauză penală. Până la epuizarea acestor neclarități, dezbaterea subiectului reîncadrării în funcție a celor cinci judecători vizați a fost cel puțin prematură”, a declarat pentru COTIDIANUL Carolina Ciugureanu-Mihailuță, membră CSM.
„Majoritatea, ca să fie respectată, trebuie să fie majoritate, subliniază Mircea V. Ciobanu, într-un editorial din Gazeta de Chișinău. Majoritatea trebuie să-și impună punctul de vedere, voința și opinia. Să-și administreze această voință și acest punct de vedere… Fluiditatea masei gelatinoase din parlament ne sugerează că e o eroare în sistem, că acolo nu avem opinia majorității. La fel, lipsa de voință a majorității naște președinți de plastilină, precum actualul, atenționează autorul. De vreme ce suntem o majoritate care dorim modernizare și integrare europeană, de ce ne stă lipit în frunte, ca un cuvânt de ocară, numele unui pro-asiat, nostalgic după vetustul imperiu oriental?” – mai întreabă autorul.