COTIDIANUL | Chicu poate fi din toamnă premierul PD-ului, chiar dacă acum e al PSRM-ului ( Revista presei )

  • 05 Mai 2020 09:33
COTIDIANUL | Chicu poate fi din toamnă premierul PD-ului, chiar dacă acum e al PSRM-ului ( Revista presei )

Revista presei din 5 mai 2020

Usatîi: „Un judecător al Curții Constituționale a fost șantajat cu un dosar de acum 10 ani”, titrează TV8. Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, spune că unul dintre judecătorii Curții Constituționale ar fi fost șantajat cu un dosar de acum 10 ani cu privire la un viol. Liderul PN a refuzat să spună despre cine ar fi vorba. Astfel, raportul în Curtea Constituțională a devenit 3:3, după cum susține Renato Usatîi. El mai semnalează că i s-ar pregăti o provocare actualei președintă  a Curții Constituționale, Domnica Manole.

Planul lui Pavel Filip ar fi fost excluderea lui Nichiforciuc din fracțiunea PDM. „Astăzi a câștigat Dodon” – a mai comentat politicianul Renato Usatîi, în cadrul aceleiași emisiuni la TV8. Usatîi susține că în cadrul ședinței PDM, liderul partidului, Pavel Filip, a propus votul secret pentru excluderea lui Nichiforciuc din fracțiune. „Știind despre faptul că mulți deputați din fracțiunea PDM erau cumpărați de Dodon și că se vor teme să voteze deschis pentru excludere. Pentru au votat opt oameni”, a spus Usatîi. Ședința fracțiunii PDM la Parlament a durat mai mult de șapte ore. După ședință democrații au declarat că una dintre deciziile luate la ședința a fost să devină mai activi în cadrul coaliției de guvernare, însă nici Pavel Filip nu a spus nimic despre o eventuală excludere a lui Nichiforciuc din fracțiunea PDM, potrivit paginii web a TV8.

De cine îi mai este frică lui Pavel Filip? – o întrebare pusă de Cotidianul, care atrage atenția la o declarație făcută de Nichiforciuc, joi seară, „o declarație care în orice partid care se respectă ar fi fost urmată de excluderea sa din rândurile formațiunii. Acesta spunea pentru Uimedia că Ion Chicu poate fi din toamnă premierul PD-ului, chiar dacă acum e al PSRM-ului. În mod normal, un lider care se respectă și își respectă partidul, ar fi trebuit în prima secundă după ce a citit declarația să-i ceară plecarea din partid. Pentru că a fost o sfidare nu doar a lui Filip, ci a întregii formațiuni, în condițiile în care renunți la principala prevedere din acordul cu PSRM de care te puteai lega pentru a te mai menține pe linia de plutire, comentează publicația. Iar Nichiforciuc e evident că a făcut acea declarație pentru a-i demonstra lui Dodon cât de loial îi este, iar întrevederea în formatul Andronachi-Nichiforciuc-Botnari-Diacov cu omul lui Dodon e posibil să fi fost o consecință a acelei declarații. Așa cum o consecință a fost și ședința fracțiunii, de ieri, unde se pare că Filip ar fi cerut excluderea lui Nichiforciuc din PD, dar fără succes. Dacă s-a întâmplat anume așa, e absolut evident că Filip nu mai poate fi considerat de facto lider al acestui partid și că un Nichiforciuc a devenit mai influent decât el, iar această influență a fost văzută de toți ieri, scrie Alex Cozer într-un comentariu pe Cotidianul.md. Astăzi Filip are de ales între a mai sta câteva luni în fruntea PD-ului pentru a-i asigura un confort parlamentar lui Dodon sau să lupte pentru propria-i demnitate și să contribuie astfel la stoparea apariției unui nou Plahotniuc în Moldova, conchide autorul.

Victor Chirilă // O politică externă fără credibilitate este sortită eșecului, titrează Ziarul Național. În doar câteva săptămâni de COVID-19, credibilitatea „politicii externe echilibrate” s-a năruit ca un castel de nisip, observă expertul în politică externă Victor Chirilă, într-o analiză publicată de Ziarul Național. Este imposibil și alogic să dezvolți parteneriate strategice cu Rusia lui Putin în paralel cu SUA, UE și România, pentru că obiectivele strategice urmărite de Rusia și Occident în republica noastră se exclud reciproc. Altfel spus, suma lor este egală cu ZERO, iar în termeni concreți aceasta înseamnă o R. Moldova în zona gri, lipsită de respect, ignorată și izolată pe plan extern, subliniază expertul. De când s-a declanșat pandemia COVID, Dodon și-a permis să șantajeze UE cu apropierea de Rusia și China, iar România - cu perspectiva preluării de către Ungaria a rolului de partener priveligiat și necondiționat al Republucii Moldova în cadrul UE... Și de această dată diplomațiia noastră a luat apă în gură, preferând să facă jocul lui Dodon, comentează autorul... Semnarea acordului de creditare cu Rusia și aprobarea sa în Parlament, inclusiv de partidul pe care îl reprezentați, miroase a incompetență și trădare a intereselor noastre strategice. Acest acord a adus geopolitica acasă și a bătut ultimul cui în sicriul credibilității „politicii externe echilibrate”. De ce? Pentru că este de-a dreptul naiv și stupid să crezi că Rusia, care folosește separatismul transnistrean, dependența noastră energetică și relațiile comerciale ca instrumente de șantaj pentru a deraia parcursul nostru european, va acționa diferit în cazul acordului de creditare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău