Corupții de la Chișinău, greu de dovedit în instanță (Adevărul)
-
22 Septembrie 2014 10:13
REVISTA PRESEI DIN 22 SEPTEMBRIE
Produsele moldovenești ar putea fi exportate într-un stat cu zeci de milioane de consumatori, titrează Ziarul Național. Seful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Ion Sula s-a întâlnit cu șeful Serviciilor Veterinare din Egipt și cu reprezentanți ai sectorului privat din această țară, care sunt interesați să importe din Republica Moldova animale vii și produse agroalimentare. De asemenea, s-a discutat despre semnarea unui Memorandum de înțelegere pentru consolidarea și dezvoltarea relațiilor bilaterale de cooperare în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentelor. Animalele, legumele și fructele moldovenești ar putea ajunge să fie vândute în Egipt, după ce un grup de oameni de afaceri de pe continentul african va vizita Republica Moldova, menționează ziarul.
Procurorul general dezvăluie detalii din dosarul SPĂLĂRII celor 18 MILIARDE de euro printr-o bancă din Republica Moldova, anunță Ziarul Național. Corneliu Gurin a precizat că majoritatea transferurilor de bani în acest caz au avut la bază decizii de judecată falsificate. Declaratiile procurorului General vin dupa ce o investigație de presă realizată în România a scos la iveală faptul că o bancă din Moldova, care ar fi controlată de către omul de afaceri Veaceslav Platon, este suspectată că ar fi spălat 18 miliarde de euro, bani proveniți din Rusia.
Corupții de la Chișinău, greu de dovedit în instanță, titreaza Adevarul referndu-se la acelasi subiect. Procurorul general Corneliu Gurin a apreciat că legislația Republicii Moldova face foarte dificilă obținerea de probe pentru a dovedi averile ilegale. Mai mult, legislația Republicii Moldova nu face diferență între marea și mica corupție și nu este definită nici corupția la nivel înalt. Deși au fost adoptate mai multe modificări novatorii, chiar revoluționare, în domeniul respectiv – instituirea unor reglementări legate de confiscarea extinsă și criminalizarea îmbogățirii ilicite – totuși continuă să existe dificultăți. Corneliu Gurin spune că reglementările legislative sunt greu de aplicat pentru că sunt multe interpretări.
Integrarea europeană este singura cale de dezvoltare a Republicii Moldova, subliniază Evenimentul Zilei. Potrivit publicației, scrutinul electoral de anul acesta nu este o simplă luptă între partide, este o luptă între trecut și viitor. EVZ susține că Uniunea Vamală a oferit doar un model de degradare, un acoperământ economic pentru un proiect politic, iar Moldova nu stă în fața alegerii între UE și Rusia. Moldova stă în fața alegerii între posibilitatea unei dezvoltări adevărate și posibilitatea rămânerii în mocirla ex-sovietică a unei uniuni eșuate. Și dacă moldovenii vor să trăiască mai bine, dar vor cu Rusia, atunci să nu se plângă de viață rea, scrie publicația.
Timpul scrie despre artificiile „electorale", concertele, șepcile și tricourile oferite de partidele politice. Bani aruncați a proasta, comentează publicația, iar Moldova, sclipitoare și colorată, rămâne cea mai săracă țară din Europa, cu - probabil - cei mai bogați politicieni, care, în loc să găsească soluții pentru pensionari, vor să ne cumpere voturile cu artificii, artiști și tricouri.