Corneliu Gandrabur: Regimul liberalizat de vize nu va lăsa Moldova pustie

  • 31 Martie 2014 11:25
Corneliu Gandrabur: Regimul liberalizat de vize nu va lăsa Moldova pustie

În sfârșit, putem să ne bucurăm că statele Uniunii Europene ne acceptă pe teritoriul lor fără vize, iar pentru noi nu este decât un motiv de bucurie și deloc nu putem să spunem că Moldova va rămâne fără de oameni.

Am citit mai multe comentarii, dar am participat și la discuții despre acest regim liberalizat și am văzut că, chiar dacă au fost furnizate destul de multe informații, mulți nu știu încă cu ce scop pot traversa frontiera europeană doar cu pașaportul și fără viză. Din nefericire, mulți înțeleg că vor pleca la muncă peste hotare și nu vor mai fi nevoiți să facă cozi la ambasade și consulate, deși nu este așa. Convigerea lor mai este alimentată și de cei de rea-credință, care nu vor nimic mai bun decât au acum și care de fapt nu cunosc decât ce se întâmplă în curtea lor.

Pentru mine, ridicarea vizelor înseamnă în primul rând posibilitate de a călători și de a vedea cu adevărat ce înseamnă traiul într-o țară europeană, despre care se discută pe la noi de atâția ani. Am vizitat până acum unele state europene având asupra mea o viză, dar acum cred că voi alege să văd mai multe locuri, bucurându-mă da facilitatea acordată datorită strânsei prietenii între Moldova și UE. Pentru restul trebuie să aibă aceeași semnificație și în zadar se speculează că mulți își vor face bagajele și vor părăsi Moldova.

De fapt, poate chiar ar fi benefic ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să petreacă trei luni într-un stat european, sau în mai multe, iar la revenirea acasă să-și dea seama că este mințit de unii politicieni că acolo se trăiește mai rău.

Mă gândesc că, din ziua când se va putea trece deja peste hotare fără viză și până la ziua când se va decide aderarea la Uniunea European va crește încrederea oamenilor în această mare familie și vor dispărea speculanții politici, care în viața lor nu au călcat cu piciorul pe alt pământ decât pe cel din Moldova, dar vorbesc atât de mult despre cum este în afară.

Până atunci suntem la doar câteva zile distanță și în câteva luni ne vom convinge că multe lucruri nu sunt așa cum ne-au speriat unii cu televizorul și cu ziarul. De pe acum putem să spunem unora: ”Liniștiți-vă, Moldova nu va rămâne fără de oameni!”

Poate chiar ar trebui de făcut un slogan din aceasta, să ajungă mai repede la fiecare și să știe cu toți că deschiderea frontierelor nu înseamnă migrări în masă, dar înseamnă călătorii și convingere a oamenilor că la vecinii europeni e mai bine. Sau se tem cineva de aceste lucruri? Cine?
Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău