Cine sunt complicii lui Putin la Chișinău (Ziarul Național)

  • 01 August 2014 09:22
Cine sunt complicii lui Putin la Chișinău (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 1 AUGUST

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, explică într-un interviu din Ziarului NAȚIONAL ce a dat peste cap prognozele sale valutare, cine face legea pe piața bancară din Republica Moldova și ce pericole ne așteptată, în 2014, în sectorul financiar-bancar.

Nicolae Negru susține în Ziarul Național că Rusia va fi mai puțin motivată să-i întrețină pe transnistreni, dacă suferă eșec în crearea Novorosiei. De aceea, ei urmăresc cu respirația tăiată luptele din estul Ucrainei. De soarta autoproclamatelor republici Donețk și Luhansk depinde în mare măsură și soarta transnistriei. Faptul că fostul șef al KGB-ului transnistrean, „expert” în crearea „republicilor” separatiste, a devenit „vicepremier” la Donețk, e un indiciu că Moscova nu cedează.

Cine sunt complicii lui Putin la Chișinău și cum luptă ei contra eurointegrării, despre aceasta scrie Petru Bogatu în Ziarul Național. Un politician pro-rus, un afacerist obscur și un deputat al majorității parlamentare, Igor Dodon, Renato Usatîi, Veaceslav Ioniță, care în opinia autorului,  cu voie sau fără voie, sunt complicii lui Putin la Chișinău.Cu toții urmăresc un singur obiectiv de atac – coaliția de guvernământ, scrie Petru Bogatu.

Timpul amintește că la câteva sute de kilometri de noi are loc un război și acest lucru ar trebui să ne țină în gardă. Mai ales că avem și un sac cu pulbere numit Transnistria. Ne așteaptă vremuri grele. Această regiune încă  nu și-a  găsit stabilitatea geopolitică. Iar războiul pentru Ucraina ține de noi toți, e mai degrabă  un război pentru estul Europei, crde autorul.

Timpul revine la problema găgăuză, subliniind că această regiune trebuie ajutată  să ajungă restul republicii din urmă, să ardă niște etape, chiar. Potrivit ziarului, acest lucru se poate face doar prin integrare, fie aceasta națională sau europeană. Iar integrarea se face doar prin dialog și prin oferirea de șanse. Primii pașiau fost respinși, continuă Timpul, pentru că au fost abordați exclusiv liderii regionali, care au mai multă treabă cu Kremlinul, decât cu propriul lor popor. Dar nu avem voie să ne oprim, iar statul R. Moldova trebuie să tragă concluzii și să meargă mai departe, scrie Timpul.

Jurnal de Chișinău relevă că cetățenii moldoveni din Rusia se confruntă cu probleme majore. Printre acestea s-ar număra imposibilitatea perfectării actelor de ședere, emiterea sau prelungirea termenelor pentru permisele de muncă. Totodată, Victor Lutenco, șeful biroului pentru relații cu diaspora (BRD), nu exclude posibila agravare a relațiilor bilaterale moldo-ruse în viitorul apropiat.

Adevărul explică de ce n-au ajuns fructele moldovenești în magazinele românești. Specialiștii spun că firmele de la noi ar fi putut să exporte peste Prut încă din 2010, dar au preferat piața rusească, utilizând diverse scheme de evaziune la export, care sunt inadmisibile în cazul statelor UE. În opinia fostului ministru al Agriculturii Valeriu Cosarciuc, această greșeală ne-a costat scump. „Astfel s-au pierdut patru ani, timp în care producătorii moldoveni ar fi putut să intre pe o piață competitivă, să obțină o experiență de export într-un stat din UE și astăzi nu s-ar fi pomenit într-o situație atât de gravă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău