CEC, despre organizarea alegerilor prezidențiale în condiții de pandemie. Cum vor vota persoanele bolnave sau cu simptome de COVID-19

  • 23 Octombrie 2020 13:52
CEC, despre organizarea alegerilor prezidențiale în condiții de pandemie. Cum vor vota persoanele bolnave sau cu simptome de COVID-19

Pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, au fost procurate echipamente de protecție pentru alegători și membrii birourilor electorale în valoare de opt milioane de lei. Alegătorii vor primi măști de protecție la intrarea în secția de vot, însă sunt rugați să vină cu pixurile personale.

Comisia Electorală Centrală îi îndeamnă pe alegători să respecte distanța fizică de 1,5 metri în preajma și în incinta secției de votare și să respecte igiena mâinilor. La rândul lor, responsabilii birourilor electorale trebuie să aerisească frecvent spațiile și să folosească dezinfectant în încăperi.

Alegătorii care sunt bolnavi sau suspecți de COVID-19 ar putea să-și exercite dreptul la votul la locul aflării, însă pentru aceasta trebuie să depună o cerere la Biroul electoral al secției de votare la care sunt arondați.

Cererile pot fi depuse în scris sau verbal până în ziua votării, la ora 15:00, explică președintele CEC, Dorin Cimil.

„Persoanele cu simptome care se vor prezenta la secțiile de votare deschise în țară după ora 15, precum și cele care nu au posibilitatea să solicite votare la locul aflării: cetățenii aflați peste hotare sau cele de pe malul stâng al Nistrului, li se va asigura votare cu unele condiții: vor fi asigurate cu măști, mănuși, trecere prioritară la cabina de vot și contact minim cu persoanele aflate în incinta secției de votare. După plecarea persoanei suspecte, suprafețele se vor curăța, iar alegătorilor li se recomanda să se izoleze și să informeze telefonic medicul de familie”, a declrat Dorin Cimil. 

Comisia Electorală Centrală nu are încă informații finale despre cum ar putea fi afectată deschiderea secțiilor de vot în străinătate, din cauza măsurilor de prevenire a COVID-19, impuse în mai multe țări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău