Cazul magistratei Domnica Manole este examinat la Curtea Constituțională

  • 28 Martie 2017 14:25
0%
00:00:00
00:00:00

Curtea Constituțională urmează să decidă marți, 28 martie, dacă răspunderea penală a  judecătorilor pentru pronunțarea unei hotărâri ilegale este conformă cu Legea Supremă.

Sesizarea a parvenit din partea Curții Supreme de Justiție care examinează cazul magistratei Domnica Manole, cercetată penal în legătură cu o decizie luată în aprilie 2016, prin care obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum constituțional privind alegerea directă a președintelui. Magistrații Curții Constituționale urmează să pronunțe o decizie la ora 15:00. 

Judecătoarea Curții de Apel, Domnica Manole, este cercetată penal, ca urmare a unei decizii prin care a dat dreptate unui grup de inițiativă al Platformei Demnitate și Adevăr, care a colectat semnături în favoarea desfășurării unui referendum privind alegerea directă a șefului statului. Judecătoarea a obligat Comisia Electorală Centrală să desfășoare referendumul, dar Curtea Supremă de Justiție a casat această hotărâre.

Ulterior, procurorul general Eduard Harunjen a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să permită cercetarea penală a judecătoarei argumentând că aceasta ar fi admis pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, prevăzută de art. 307 din Codul Penal.

CSM a admis cererea, iar Domnica Manole a depus cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului. Cauza este judecată la Curtea Supremă de Justiție care s-a și adresat Curții Constituționale. Judecătoarea CSJ, Iulia Sîrcu a prezentat cauza în fața Curții Constituționale și a subliniat că acest articol încalcă principiul independenței judecătorilor.

„Curtea Supremă de Justiție consideră că art. 307 din Codul Penal nu este formulat suficient de precis pentru a garanta independența judecătorilor și imunitatea funcțională a acestuia. Nicăieri în Europa nu-i așa articol, ne-a rămas moștenire. În Parlament deja este pentru examinare modificarea acestui articol”, a declarat Iulia Sîrcu.

Reprezentanții Guvernului și Parlamentului s-au pronunțat pentru menținerea acestui articol în Codul Penal. Ministrul adjunct al Justiției, Eduard Serbenco.

„În aplicarea articolului respectiv din Codul Penal se interpretează și se dă un sens acestei noțiuni. Legiuitorul nu este necesar să legifereze cu maximă preciziei toate situațiile. Art. 307 Cod Penal este constituțional”, a precizat Eduard Serbenco.

Înainte de pronunțarea unei decizii, Curtea Constituțională a sesizat Comisia de la Veneția. În răspunsul oferit, Comisia de la Veneția stipulează că răspunderea penală a judecătorilor nu trebuie să fie în contradicție cu principiul fundamental al independenței judecătorilor și trebuie aplicată doar ”în cazul ilegalităților săvârșite cu intenție și, fără îndoială, din neglijență gravă”. Pe rolul Curții Supreme de Justiției se mai află o cauză în care sunt vizați 15 judecători și care a fost suspendată până la o decizie a Curții Constituționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău