Сăutare:cercetătorii
Salariul cercetătorilor din Republica Moldova a crescut cu 21,5% în acest an
În anul 2024, salariul cercetătorilor din Republica Moldova a crescut cu 21,5%. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), aceasta este una dintre cele mai mari schimbări produse în domeniile…
-
12 Noiembrie 13:57
Diferența între forța militară a NATO și cea a Rusiei, în cifre. Ce arată un studiu făcut de experți germani
NATO este cu mult superioară Rusiei în aproape toți parametrii militari cheie, afirmă un studiu realizat pentru organizația Greenpeace Germania de cercetătorii Herbert Wulf și Christopher Steinmetz.
-
11 Noiembrie 12:05
Directorii Institutelor de Cercetare din R. Moldova susțin integrarea europeană și îndeamnă cetățenii să participe la alegerile din 3 noiembrie
Consiliul Directorilor Institutelor de Cercetare din Republica Moldova au au emis astăzi, 29 octombrie, o Declarație privind susținerea integrării europene și, totodată, fac apel către toți cetățenii…
-
29 Octombrie 15:58
„Viața extraterestră ar putea să nu aibă nevoie de o planetă pentru a se susține”, o nouă teorie explorată de oamenii de știință
Oamenii de știință au explorat recent posibilitatea ca viața extraterestră să nu aibă nevoie de o planetă pentru a se susține, scrie Space.com, citată de G4Media.
-
27 Octombrie 18:00
Republica Moldova a semnat 51 de granturi în valoare totală de 5,63 milioane de euro în cadrul Programului „Orizont Europa”
Republica Moldova a semnat 51 de granturi în cadrul Programului „Orizont Europa”. Valoarea totală a acestora este de 5,63 mil euro, bani oferiți de Uniunea Europeană. Datele au fost prezentate la…
-
26 Octombrie 09:19
FOTO | România a donat Republicii Moldova peste 200 de mii de cărți. Adrian Dupu: „Este cea mai mare donație de acest gen din ultimii 34 de ani”
200 de mii de cărți în limba română, dintre care 100 de mii în format digital, au fost donate pentru bibliotecile din Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc astăzi,…
-
10 Octombrie 16:07
FOTO | A fost publicată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
Astronomii au publicat o gigantică hartă în infraroșu a Căii Lactee, care conține peste 1,5 miliarde de obiecte, fiind cea mai detaliată realizată vreodată.
-
29 Septembrie 19:10
Astronomii au găsit o planetă care arată ca Pământul peste 8 miliarde de ani
Astronomii au descoperit o planetă îndepărtată care le-a oferit o idee despre cum ar putea arăta Pământul peste 8 miliarde de ani.
-
29 Septembrie 17:30
Oamenii de știință s-au uitat în premieră sub un ghețar din Antarctica. Ceea ce au descoperit reprezintă un potențial dezastru pentru planetă
Cercetătorii au folosit spărgătoare de gheață și roboți subacvatici pentru a ajunge în premieră până la baza Ghețarului Thwaites din Antarctica, unul cu o suprafață mai mare decât cea a Marii…
-
22 Septembrie 17:57
Eveniment astronomic: În această toamnă, Pământul va avea o a doua „mini-Lună”. În ce condiții poate fi aceasta observată
Pământul va avea în această toamnă, pentru o scurtă perioadă, un al doilea satelit natural, practic o „mini-Lună”, conform unui studiu publicat în Space.com și preluat de The Guardian.
-
21 Septembrie 18:00
„Împreună mai puternici în Spațiul European al Cercetării”: A fost lansat programul comun de granturi pentru cercetare științifică între Rep. Moldova și România
Republica Moldova și România au lansat un program comun de granturi pentru cercetare științifică, în cadrul forumului internațional, care a reunit sâmbătă, 14 septembrie, peste 180 cercetători…
-
15 Septembrie 13:52
100 de milioane de lei vor fi alocați pentru finanțarea proiectelor cercetătorilor din Republica Moldova și România. „Diplomația științifică și noile tehnologii nu au granițe”
Un buget total de 100 de milioane de lei va fi alocat pentru finanțarea proiectelor cercetătorilor din Republica Moldova și România, în cadrul unei inițiative finanțate în parteneriat de guvernele…
-
13 Septembrie 16:37
Care sunt cele mai mari riscuri ale dezvoltării inteligenței artificiale, conform unui raport al celebrului MIT
Pe măsură ce inteligența artificială continuă să se dezvolte și devine tot mai mult integrată în variate aspecte ale vieților noastre, este important să cunoaștem potențialele riscuri pe care…
-
08 Septembrie 17:56
Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău. A fost lansată lucrarea „Panorama postcomunismului în Republica Moldova”
Transformările din Rep. Moldova, începând cu reformele inițiate la jumătatea anilor optzeci ai secolului trecut și până la problemele actuale ale științei istorice și parcursul european al țării…
-
29 August 12:57
Oamenii de știință au descoperit că între 40 și 60 de ani în organism au loc schimbări biomoleculare majore
Dacă v-ați simțit vreodată ca și cum totul în corp se destramă în același timp, s-ar putea să nu fie doar imaginația dumneavoastră. Un nou studiu al cercetătorilor de la facultatea de medicină…
-
18 August 16:00
Savanții recomandă măsuri pentru protejarea sănătății animalelor pe timp de caniculă
Cercetătorii de la Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară au emis o serie de recomandări pentru crescătorii de animale din Republica Moldova, având…
-
14 August 08:39
Chișinăul va găzdui cea de-a IV-a ediție a Congresului Național al Istoricilor Români
Cluj-Napoca – 2016, Iași – 2018, Alba-Iulia – 2022, Chișinău- Suceava – 2024. Este vorba despre Congresul Național al Istoricilor Români, care este convocat o dată la doi ani. În ceea ce…
-
09 August 14:26
Impactul meteoriților produce cea mai mare parte a atmosferei subțiri a Lunii, relevă un studiu
Misterul producerii atmosferei subțiri de pe Lună a fost rezolvat, potrivit oamenilor de știință care studiază probele lunare aduse de misiunile Apollo.
-
04 August 15:06
Factorii de risc cardiovascular și migrenele. Ce a constatat un nou studiu
Un nou studiu publicat în ediția online a revistei Neurology, relevă că hipertensiunea arterială, în special tensiunea arterială diastolică ridicată, a fost asociată cu o probabilitate ușor mai…
-
03 August 17:00
Webometrics: USMF păstrează poziția de lider în clasamentul universităților din Republica Moldova
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova își păstrează poziția de lider printre instituțiile de învățământ superior din țară,…
-
27 Iulie 12:24