Сăutare:Bucovina
DOCUMENTAR | Radio Basarabia, precursorul Radio Chișinău
Astăzi, 8 octombrie, se împlinesc 85 de ani de la înființarea, de către Societatea Română de Radiodifuziune, a postului Radio Basarabia de la Chișinău, menit să combată propaganda rusească,…
-
08 Octombrie 09:00
Prima biserică cu arhitectură românească din Ungheni a fost sfințită de un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, comunitatea ortodoxă din Ungheni a marcat un moment istoric prin sfințirea primei biserici cu arhitectură românească în stil ștefanian, replică a Mănăstirii…
-
02 Octombrie 18:12
Trei artere principale din Chișinău vor fi extinse și modernizate în cadrul unui proiect finanțat de Banca Europeană pentru Investiții și Dezvoltare
Ieri, 20 septembrie, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban a semnat Acordul de prefinanțare cu Banca Europeană pentru Investiții și Dezvoltare ce va permite implementarea celui mai ambițios proiect…
-
21 Septembrie 15:23
România și depășirea consecințelor aranjamentului sovieto-nazist. Op-Ed de Anatol Țăranu
Doar o asemenea politică activă a Bucureștiului va impulsiona puternic procesul afirmării identității românești în Republica Moldova, deschizând calea restabilirii unității naționale românești…
-
29 August 08:00
Au trecut 85 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în urma căruia URSS a ocupat Basarabia
Astăzi, 23 august 2024, se împlinesc 85 de ani de la semnarea de către miniștrii de Externe ai Germaniei Naziste și Uniunii Sovietice a așa-numitului Pact Ribbentrop-Molotov. Acest document a dat…
-
23 August 09:45
Agenția Națională a Arhivelor și Arhiva Centrală pentru Istoria Poporului Evreu din Israel au semnat un Memorandum de Înțelegere
Agenția Națională a Arhivelor și Arhiva Centrală pentru Istoria Poporului Evreu au semnat luni un Memorandum de Înțelegere menit să consolideze colaborarea și schimbul de informații între cele…
-
30 Iulie 08:40
Via Transilvanica din România a fost inclusă de revista Time în topul celor mai frumoase 100 de locuri de vizitat din lume
Via Transilvanica a fost inclusă în lista celor mai frumoase locuri de vizitat din lume, întocmită de revista americană Time. Traseul din România figurează alături de Cortina d’Ampezzo (Italia),…
-
28 Iulie 17:46
Câți locuitori aveau orașele României Mari în anul 1930? Chișinăul era un centru înfloritor cu 117.016 de locuitori
Noul stat român a apărut în anul 1918 și avea un caracter național – unitar prin integrarea provinciilor care au fost exploatate timp de decenii sau secole de către lacome centre de putere. Se putea…
-
14 Iulie 18:40
Ce este hrișca și cum o folosim în mâncare? În Bucovina se fac sarmale sau pilaf din această plantă
Hrișca, cunoscută și sub denumirea de „grâu negru”, este un aliment valoros, care și-a găsit locul în bucătăria românească de-a lungul secolelor, în special în Nord. Originară din Asia…
-
04 Iulie 20:44
România și Republica Moldova în lumina precedentului 28 iunie 1940. Op-Ed de Anatol Țăranu
În urmă cu 84 de ani, la 28 iunie 1940, România se supunea ultimatumului URSS-ului și ceda teritoriul Basarabiei, Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța în fața tancurilor sovietice. În urma invaziei…
-
28 Iunie 08:37
Astăzi se împlinesc 84 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică
Acum 84 de ani, în data de 28 iunie 1940, Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Teritoriile românești au fost anexate de trupele sovietice în urma unui ultimatum…
-
28 Iunie 08:20
Alecu Reniță: „Dacă ajunge Putin la Chișinău, toată rețeaua pe care o are în R. Moldova va face la fel cum a făcut în 1940, 1941, 1949, 1951. Așa va fi.”
Rusia lui Vladimir Putin continuă practicile regimului totalitar comunist din perioada sovietică, războiul din Ucraina fiind cel mai elocvent exemplu în acest sens, au atenționat experții în cadrul…
-
17 Iunie 16:20
Ziua Universală a Iei se va sărbători în acest an la Roma
Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în acest an, la Roma, printr-o suită de evenimente organizate de Ambasada României în Republica Italiană și Accademia di Romania in Roma alături de Președinția…
-
16 Iunie 12:55
FOTO | Un fotograf din Republica Moldova a obținut medalia de aur la un concurs din România
Maestrul fotograf Valerie Volontir, laureat al mai multor saloane și concursuri internaționale, redactor-șef al revistei NOI, a fost distins cu medalia de aur la Salonul Internațional de Artă Fotografică…
-
22 Mai 19:00
GALERIE FOTO | Cea de-a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești, în plină desfășurare la Grădina Botanică
Festivalului Tradițiilor Românești se desfășoară la Grădina Botanica din Chișinău. Cea de-a doua ediție a Festivalului va dura până duminică, 19 mai, prezentând publicului un program muzical…
-
18 Mai 16:35
Astăzi începe cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău
Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi,, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale…
-
17 Mai 10:05
La 16 mai 1812 a avut loc raptul Basarabiei și anexarea părții de est a Moldovei la Imperiul Rus. Astăzi se împlinesc 212 ani
La 16 mai 1812 a avut loc raptul Basarabiei și anexarea ei la Imperiul Rus. Atunci a fost semnat la București Tratatul de pace ruso-turc în urma căruia, partea de Est a Moldovei a fost anexată la Imperiul…
-
16 Mai 12:49
Ovidiu Lipan Țăndărică va urca pe scenă în deschiderea Festivalului Tradițiilor Românești, cu acces liber pentru public
Sărbătoarea tradițiilor românești începe la Chișinău vineri, 17 mai, la Grădina Botanică, unde vor fi prezenți zeci de meșteșugari din România și Republica Moldova. Timp de trei zile, Festivalul…
-
16 Mai 10:53
Paștele Blajinilor, amestec de datini creștine și mituri ancestrale, închinat pomenirii celor adormiți. Origini și tradiții
La o săptămână după Sfintele Paști, în unele zone ale României și în Republica Moldova creștinii ortodocși respectă o veche tradiție populară, un amestec de datini creștine și mituri ancestrale.…
-
12 Mai 08:45
A doua zi de Paște | Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul ouălor invers. Tradiții și superstiții la români
Sărbătoarea Învierii Domnului este singura căreia îi sunt dedicate trei zile. În a doua zi de Paște, sunt marcate unele obiceiuri și tradiții încă păstrate în comunitățile rurale din România.
-
06 Mai 08:45