Campanie electorală în blocurile sanitare din școli - reacții în presa de la Chișinău (Revista presei)

  • 18 Septembrie 2020 09:55
Campanie electorală în blocurile sanitare din școli - reacții în presa de la Chișinău (Revista presei)

Gazeta de Chișinău scrie despre ”Mașinăria pusă la cale de socialiști pentru fraudarea alegerilor prezidențiale”, cu referire la mai multe nereguli semnalate de societatea civilă și partidele de opoziție la înregistrarea prealabilă a alegătorilor din străinătate, în special a celor din Rusia. ”Comentatorul politic Nicolae Negru observă că în spatele acestor acțiuni este Rusia.

Numărul cererilor este exagerat, în opinia sa, deoarece cetățenii moldoveni care lucrează în Rusia nu mai sunt atât de mulți „cum spune Dodon”. De asemenea, semnalează comentatorul, pe direcția transnistreană, Dodon face tot ce este posibil ca să obțină voturi din stânga Nistrului. „Și aici se observă felul în care îl tratează Dodon pe Krasnoselski, cum l-a primit ca pe un adevărat președinte.” În același timp, remarcă observatorul, autoritățile nu se grăbesc să facă eforturi în direcția ca cetățenii moldoveni din Europa să participe la aceste alegeri. Au redus programul zilei de alegeri cu două ore, în loc să le acorde acestor secții din afară mai multe zile”, notează publicația. 

În Ziarul de Gardă, Petru Grozavu se referă de asemenea la alegerile prezidențiale, titrând: ”Rusia, cu doi candidați la prezidențialele din R. Moldova”. Autorul îl critică pe actualul președinte, Igor Dodon, candidat independent pentru un nou mandat, afirmând că acesta ”nu a fost, nu este și, cu atât mai mult, nu va putea fi vreodată președinte al R. Moldova, un președinte suveran, patriot și responsabil, după cum pretinde. E din alt croi. Dodon a fost, și e imposibil să mai poată fi altceva, decât un sclav docil al lui Putin, care a promovat, în R. Moldova dintre Prut și Nistru, interesele Federației Ruse. Servilitatea l-a făcut pe Dodon președinte”, opinează autorul. Potrivit lui, și Renato Usatîi ar fi candidatului Rusiei la prezidențiale. ”Moscova vrea să ajungă în turul doi cu doi candidați, ambii controlați de ea”, conchide editorialistul. 

Portalul MoldovaCurata.md a discutat cu oficialii care apar într-o fotografie cu doi elevi ce țin panglica roșie pentru a fi tăiată la intrarea într-un bloc sanitar din gimnaziul din satul Hiliuți din raionul Rîșcani. ”Întrebată dacă a avut acordul părinților să fotografieze elevii alături de politicieni care reprezintă partide implicate în alegerile prezidențiale, directoarea Gimnaziului a răspuns că la acest eveniment nu s-a discutat despre politică, ci doar „s-a făcut un lucru bun”. (…) Nici primarul comunei, Alexandru Sandu, nu vede o problemă în faptul că cei doi elevi au fost fotografiați alături de politicieni, în plină perioadă electorală, pe timp de pandemie”. Iar deputatul socialist Vladimir Mizdrenco, a evitat să spună de ce a fost prezent la eveniment, de ce nu a purtat mască și de ce s-a fotografiat alături de copii, mai scrie MoldovaCurata.md. 

Postul NTV notează că Partidul Socialiștilor propune elaborarea unui program de modernizare a tuturor blocurilor sanitare din instituțiile școlare din toată țara, potrivit unei inițiative a liderului fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță. Ideea a apărut în contextul scandalului provocat de o poză în care apar primarul localității Hiliuți din raionul Rîșcani alături de președintele raionului și un deputat socialist, care au inspectat blocul sanitar al școlii, renovat cu suportul autorităților centrale și locale, precizează NTV. Corneliu Furculiță mai este citat cu afirmația că nu vede nimic ridicol în participarea unui președinte de raion și a unui deputat, ales în acea circumscripție, la procesul de modernizare a blocului sanitar, inclusiv la verificarea lucrărilor. ”Scenariul gândit de gazdă pare hazliu pentru cei cu WC și duș cu masaj în casă. Ei au vrut să mulțumească așa cum au putut și au făcut-o sincer", a adăugat Corneliu Furculiță. 

Moldova.org încearcă să afle într-un reportaj dacă ”E gata Chișinăul să facă loc pentru bicicliști?”. ”Chiar dacă în Chișinău nu este legal să circuli cu bicicleta pe trotuar, mulți cicliști o fac, din cauza senzației de pericol pe care o au pe carosabil. Autoritățile din mai multe orașe din lume au înțeles că bicicleta are nu doar funcțiile distractivă și sportivă, ci este un mijloc de transport eficient pentru parcurgerea distanțelor nu prea mari. De aceea, au fost create infrastructuri potrivite pentru transportul alternativ…(…) Însă, altfel este situația în Republica Moldova. De multe ori autoritățile susțin că lipsa pistelor și a infrastructurii pentru bicicliști este cauzată nu doar de lipsa banilor, dar și de cererea mult prea mică. Dar, susțin experții, aici este vorba despre un cerc vicios: dacă nu ai o infrastructură bună pentru bicicliști, oamenii nu o vor folosi, pentru că nu se vor simți în siguranță, ceea ce încurajează folosirea automobilelor, care duce la crearea ambuteiajelor”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,53
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:7,2 m/s
Mon
13
Tue
15
Wed
17
Thu
17
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău