BNM a înregistrat pierderi de peste 300 de milioane de lei (Moldstreet)

  • 18 Aprilie 2016 10:55
BNM a înregistrat pierderi de peste 300 de  milioane de lei (Moldstreet)

Revista presei din 18 aprilie 2016

În primul trimestru al acestui an Banca Naționala a Moldovei a înregistrat pierderi-record de peste 300 de  milioane de lei, aflăm citind portalul Moldstreet. Potrivit BNM mai mult de jumatate din aceste pierderi au fost înregistrate din tranzacții și diferente de curs valutar. În aceeași perioada a anului trecut tranzacțiile și difirențe de curs valutar, mai scrie Moldstreet, care subliniază că  în aceeași perioadă a anului trecut tranzacțiile valutare aduceau un profit de 3,1 miliarde de lei. Un alt factor ce a contribuit la aceste pierderi a fost evoluția negativa a veniturilor din dobânzi.

Judecătorii din Republica Moldova: (In)suficient de buni, titrează Ziarul de Gardă.  În ulti­mii trei ani, toți magis­tra­ții ates­tați cu cali­fi­ca­ti­vul „insu­fi­cient”, la eva­lu­a­rea repe­tată, într-un sin­gur an, s-au trans­for­mat, pri­mind cali­fi­ca­ti­vul „bine”, care le per­mite să rămână în sis­te­mul judi­ciar, scrie ziarul. În 2013 — 2015, după eva­lu­are, doar doi jude­că­tori au ple­cat din sis­tem, pri­mind cali­fi­ca­ti­vul „eșuat”: în 2013, Vic­tor Lano­venco, de la Jude­că­to­ria Vul­că­nești, iar în 2014 – Vasile Ghețu, de la Jude­că­to­ria Edi­neț.

Controalele SIS în privința judecătorilor, procurorilor și demnitarilor publici dezvăluie grave probleme de integritate ale acestora, scrie Ziarul Național.  În Republica Moldova, în funcții de judecători, procurori sau funcționari publici ajung persoane compromise, convenabile unor grupuri de interese sau apropiate lumii interlope, susține directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Mihai Bălan. Demnitarul precizează că, în procesul de verificare a titularilor și a candidaților la funcții publice, au fost identificate mai multe cazuri de promovări și confirmări în funcții a unor persoane afiliate, compromise și „convenabile” unor grupuri de interese, dar și a unora apropiate lumii interlope. Datele statistice ale SIS arată că fiecare al zecelea candidat pentru numirea într-o funcție publică sau promovarea într-o funcție mai înaltă are probleme grave de integritate.

Timpul comentează astăzi datele sondajului, apărut miercuri, care arată că anume Igor Dodon și Maia Sandu ar avea cele mai mari șanse să ajungă să dueleze în turul doi pentru funcția de președinte. După publicație, pentru imaginea exterioară a R. Moldova, un președinte precum Maia Sandu ar fi un avantaj major. Nu doar alegerea unui președinte femeie, ci înfrângerea în alegeri directe a candidatului prorus, ar permite R. Moldova să mai viseze un pic, în avans, la parcursul ei spre integrarea în structurile euroatlantice. Timpul susține că  Dodon ar putea fi un avantaj doar pentru o „vânzare” definitivă a Moldovei, F. Ruse, deci cedarea totală în fața Moscovei. Rămâne neclar cum se vor poziționa față de această campanie partidele de la guvernare, este o dilemă cum vor vota bugetarii în alegeri, mai ales, în turul doi.

Adevărul anunță că Ambasada României în Republica Moldova a lansat vineri pe pagina proprie de internet secțiunea „Alegeri parlamentare în România“, destinată cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova care doresc informații cu privire la modalitatea de desfășurare a procesului electoral din străinătate. În cadrul acestei secțiuni, cei interesați pot găsi informații generale privind procedura de vot, ghidul alegătorului român din străinătate, cererea de înscriere în Registrul Electoral, instrucțiuni tehnice cu privire la exercitarea votului prin corespondență și la cel în cadrul secțiilor de votare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău