Bartlomiej Zdaniuk: Moldova ocupă un loc foarte important în cercul de interese ale Poloniei

  • 03 Mai 2018 14:03
Bartlomiej Zdaniuk: Moldova ocupă un loc foarte important în cercul de interese ale Poloniei

Republica Moldova ocupă un loc foarte important în cercul de interese ale Poloniei. Declarații în acest sens a făcut Ambasadorul Republicii Polonia în Republica Moldova Bartlomiej Zdaniuk, în interviul pentru Agenția IPN, prilejuit de sărbătoarea națională a Poloniei, marcată astăzi, 3 mai.

Amintind despre soluționarea problemei transnistrene, ambasadorul a accentuat că este și în interesul Poloniei, pentru că regiunea să devine mai stabilă și Polonia să devine mai atractivă ca stat. De aceia Polonia este foarte activă în țările din spațiul post-sovietic, mai ales aici în Europa de Est”.

„Pentru noi primordială este securitatea regiunii. Fiecare succes al Republicii Moldova si al altor vecini ai noștri este și succesul nostru. Fiecare înfrângere, fiecare problemă are și ea un impact asupra situației de la noi”, a afirmat diplomatul polonez.

Ambasadorul a amintit despre o singură rezervă din relațiile bilaterale, implementarea proiectului creditului pentru agricultura Republicii Moldova, care din anumite motive ce nu ”țin de Varșovia” este deocamdată nevalorificat.

El apreciază starea relațiilor în ansamblu drept „o dezvoltare foarte importantă, foarte susținută”.

„Avem o creștere importantă a schimburilor comerciale. Anul trecut cred că chiar am reușit să majorăm în jumătate aceste schimburi. Avem o cooperare foarte puternică în domeniul cultural cu foarte mulți oameni de cultură veniți din Polonia aici în Republica Moldova și invers. Avem și un început foarte bun în ceia ce privește prezența noastră financiară, mă refer aici la investiția poloneză în industria de zahăr, unde un agent economic, de stat, apropo, din Polonia este prezent în Republica Moldova și desfășoară activitate”, spune Bartlomiej Zdaniuk.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău