Balkan Insight | Moldova ignoră necesitatea reformei forțelor armate, în pofida amenințărilor la adresa securității (Revista presei)

  • 24 Octombrie 2018 09:29
Balkan Insight | Moldova ignoră necesitatea reformei forțelor armate, în pofida amenințărilor la adresa securității (Revista presei)

Revista presei - 24 octombrie

Noua inițiativă a lui Plahotniuc este deja în programul Guvernului, titrează portalul economic Mold-street, referindu-se la anunțul de ieri al liderului PD de creștere  a salariilor bugetarilor, începând cu 1 decembrie 2018. Ideea nu este una nouă și face parte din Conceptul privind sistemul unitar de salarizare aprobat de Guvernul Filip încă pe 28 iulie 2017. Publicația amintește că încă de la începutul anului 2017 se lucrează la un proiect de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, responsabil fiind Ministerul Finanțelor, dar documentul a fost elaborat cu participarea experților locali și internaționali, inclusiv Banca Mondială. La începutul lunii iulie 2018 premierul Pavel Filip a anunțat chiar că documentul este gata și ar urma să fie prezentat în scurt timp spre aprobare Guvernului și Parlamentului. Dar au mai trecut patru luni și acum Vladimir Plahotniuc și democrații își asumă toate meritele pentru acest document, scrie Mold-street. Experții Mold-street susțin că inițiativa nu este o majorare de salarii, ci un pas spre restructurarea actualului sistem de salarizare și acest pas este realizat pentru că mai departe nu se mai putea. Or costurile de întreținere a actualului sistem sunt prea mari”.

Portalul Tribuna preia o analiză publicată de www.coment.md, în care încearcă să explice de ce Partidul Democrat a avut nevoie de acțiunea publică de duminică. „Pentru a nu lăsa să se înrădăcineze impresia că pierde teren și că nemulțumirea populației e în creștere, PDM are nevoie de o acțiune publică masivă, care să transmită societății un mesaj clar: indiferent de proteste, actuala putere beneficiază de susținere populară largă, iar numărul susținătorilor este mai mare decât cel al contestatarilor, scrie autorul. Totodată, PDM avea nevoie de această acțiune pentru a-și mobiliza activul și susținătorii. PDM avea nevoie de o acțiune publică masivă și pentru a da credibilitate viitorului său rezultat electoral”, mai notează Tribuna.

Într-un editorial pe Cotidianul.md, Octavian Țîcu scrie că „duminică dimineața, traseul care duce spre Leușeni era plin de grupuri de oameni adunați și înregimentați ca în timpurile sovietice, pentru a participa la „parada” de 21 octombrie a Partidului Democrat. Unii dintre ei erau ascunși în pădure, pentru a nu bate la ochi și a trezi suspiciune. Adică acești oameni nu doar că erau scoși din sate pentru a merge la Chișinău, dar și obligați să se ascundă în pădure pentru a nu fi cumva văzuți”, comentează autorul.

În opinia lui Petru Bogatu, „politicienii de la Chișinău, oricare cale ar adopta, prima, a doua, a treia sau a patra, trebuie să iasă din cercul vicios al războiului de nimicire reciprocă”. El scrie într-un editorial pentru portalul Deschide.md că „într-o democrație lupta pentru putere include și preocuparea jucătorilor pentru buna funcționare a opoziției. Numai astfel se poate menține starea de echilibru și balansul culorilor politice într-un stat de drept. De aceea, forțele politice, de la stânga la dreapta, ar trebui să-și tempereze apetitul. Căile puterii și opoziției trebuie să se întâlnească în Parlament, nu la cimitirul soldatului necunoscut. Publicistul subliniază că „se impune o conciliație a tuturor forțelor politice în jurul priorităților strategice ale Republicii Moldova și în fața riscurilor externe. Asta presupune dialog, paciență și respect reciproc între oponenții politici”.

Moldova ignoră necesitatea reformei forțelor armate, în pofida amenințărilor la adresa securității, titrează Evenimentul Zilei. Autoritățile Republice Moldova nu au luat nicio măsură pentru a implementa noua strategie de apărare a țării, preferând să ignore amenințările din ce în ce mai mari la adresa securității sale naționale, se arată într-o analiză a portalului Balkan Insight. Expertul în securitate, Dumitru Mînzărari, menționează că forțele separatiste și ruse depășesc în mod semnificativ capacitățile Moldovei de pe malul opus al Nistrului și sunt "suficiente pentru a lansa o agresiune hibridă, similară cu cea pe care Rusia a folosit-o pentru a prelua controlul în Donbas. „Dacă Republica Moldova nu va lua măsuri pentru a descuraja și a se pregăti pentru a respinge o astfel de agresiune, Rusia va folosi această amenințare în negocierile cu ușile închise pentru a șantaja Chișinăul până se va supunere”, a adăugat el. Guvernul nu a făcut nici măcar primul pas important, care este creșterea cheltuielilor pentru apărare”, scrie EVZ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău