Autoritățile sfidează Legea cu privire la transparența decizională
-
29 Martie 2013 13:59
Majoritatea autorităților locale nu respectă legea referitoare la transparența decizională, adoptând acte fără consultarea prealabilă a cetățenilor, se arată într-un raport al Asociației Presei Indepenedente.
Și interesul cetățenilor față de utilizarea banilor publici pare să fie scăzut, întrucât nu a fost înregistrat niciun caz de contestare a vreunui act adoptat, doar pentru că acesta nu a fost consultat public.Totuși, câteva exemple de bune practici de conlucrare a primăriilor cu cetățenii au fost dezvăluite în cadrul unui proiect al Asociației, finanțat de programul ”Buna guvernare”, al Fundației Soros-Moldova.
Audierile și dezbaterile publice, organizarea grupurilor consultative și organizarea comunitară, sunt instrumente pe care legisalția în vigoare le prevede pentru consultarea cetățenilor de către autorități, instrumente pe care, însă, primăriile nu se grăbesc să le utilizeze, a subliniat directorul executiv al Asociației Presei Indepenedente, Petru Macovei.
Primarul satului Calfa, Anenii Noi, Ludmila Ceaglic, care se află la al cincilea mandat al său, ne-a spus că a făcut o tradiției din organizarea unor dezbateri publice atunci când vine vorba despre probleme de interes general.
În cadrul proiectului API, au fost premiate și câteva primării, pentru bunele practici aplicate în procesul decizional, despre care ne-a povestit reprezentanta Asociației, Lilia Zaharia.
În cadrul proiectului API a fost deschisă și o linie verde la care cetățenii au putut semnala cazuri de utilizare incorectă a banilor publici, la care au parvenit 45 de plângeri. Dintre acestea, mai puțin de jumătate s-au dovedit a fi întemeiate și au fost investigate de către jurnaliștii Asociației.