Autoritățile moldovene au declanșat cea mai reușită „ofensivă” diplomatică din istoria țării, pe fondul celei mai mari crize de securitate din regiune (Revista presei)

  • 23 Iunie 2022 10:57
Autoritățile moldovene au declanșat cea mai reușită „ofensivă” diplomatică din istoria țării, pe fondul celei mai mari crize de securitate din regiune (Revista presei)

Autoritățile moldovene au declanșat cea mai reușită „ofensivă” diplomatică din istoria țării, pe fondul celei mai mari crize de securitate din regiune, susține Vitalie Călugăreanu în editorialul său din DW. Potrivit acestuia, în primele nouă luni de guvernare pro-europeană, Moldova a înregistrat succese diplomatice fără precedent în ceea ce privește promovarea parcursului european. În același interval, Rusia a lovit constant Moldova prin pârghii energetice, alimentând propagandistic forțele pro-ruse coagulate într-o mișcare protestatară conectată la marii oligarhi fugari, care au jefuit țara în perioada 2010-2019. În opinia publicistului, obiectivul urmărit de coaliția pro-rusă, denumită generic „Frăția penalilor”, este compromiterea actualei guvernări, sufocată de inflație și de problemele generate de război, cu ulterioara deturnare a cursului pro-european al țării.

Și Vitalie Ciobanu remarcă în articolul său din Europa Liberă că săptămâna în curs se desfășoară sub semnul summit-ului Consiliului European din 23-24 iunie, la care așteptăm să se ia decizia finală privind acordarea statutului de candidat la aderare Ucrainei și Republicii Moldova. Totodată acesta observă că în weekendul trecut și la începutul acestei săptămâni, a avut loc  o concentrare de evenimente contradictorii, provocate, se poate spune, de o accelerare istorică pe care o trăim de când a început agresiunea Rusiei în Ucraina. Duminică, 19 iunie, la Chișinău au avut loc două acțiuni publice diametral opuse ca sens. Mai întâi, marșul comunității LGBT. A fost cel mai numeros pride de până acum din Moldova. Celălalt eveniment a fost mitingul de protest al Partidului Shor. Autoritățile depun eforturi pentru reformarea justiției, însă evoluțiile politice, adâncirea crizei economice sunt mai rapide decât capacitatea guvernării de a-i face pe hoți să răspundă pentru furturile lor sau măcar de a nu-i lăsa să-și înjghebe un nou capital politic care să-i pună la adăpost de pușcărie, remarcă Vitalie Ciobanu.

 Când Ilan Shor, din exilul său aurit, proclamă emfatic: „A început demolarea regimului Sandu!”, ne simțim pur și simplu jigniți, sfidați cu nerușinare. Suntem în drept să le cerem guvernanților să-și ia în serios obligațiile, să accelereze anumite proceduri și decizii. Nu am votat actuala putere ca să-i vedem, după un timp, triumfând, pe cei mai mari gangsteri care și-au bătut joc de Moldova. E prea mult. E chiar insuportabil!, subliniază Vitalie Ciobanu.

News Maker scrie că la reuniunea Consiliului European, care începe astăzi, la Bruxelles, Republica Moldova și Ucraina vor primi, cel mai probabil, statutul de țară candidatla aderarea la UE. Niciunul dintre statele UE nu se declară împotrivă, a comunicat presa europeană, citând propriile surse. Potrivit News Maker, cei de la Moscova au declarat că UE corespunde tot mai puțin intereselor economice ale statelor membre și ale celor care doresc să adere, inclusiv Republica Moldova: NM a decis să clarifice, ce va câștiga economia moldovenească din statutul de țară candidat la aderarea la UE, dacă Republica Moldova va avea un acces mai mare la fonduri și dacă țara noastră va deveni mai atractivă pentru investitori.

Și Ziarul de Gardă reține câteva dintre beneficiile de care se va bucura R. Moldova în cazul în care va obține statutul de stat candidat pentru aderarea la UE.   Ziarul publică astăzi și  un interviu cu Herman von Hebel, președintele Comisiei „Pre-Vetting”, care va evalua integritatea candidaților la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Totodată din pagnile Ziarului de Gardă aflăm că mai mulți angajați și foști angajați ai Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” denunță o serie de ilegalități comise de conducerea instituției. Organizarea proastă și activitatea în interese personale în detrimentul interesului public s-au soldat cu tragicul accident din luna mai curent, când un copil a fost omorât după ce craca unui copac a căzut peste el. Muncitorii susțin că au fost impuși să lucreze în gospodăriile șefilor, să facă tăieri fără acte, la indicațiile lor ilegale, precum și să participe la acțiuni electorale ale Partidului Democrat din Moldova.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău